Preşedintele Tunisiei a fost alungat din ţară de proteste
- Flavius Toader
- 14 ianuarie 2011, 22:22
Preşedintele Tunisiei, Zine al-Abidine Ben Ali, a fost forţat azi să renunţe la exercitarea funcţiei şi să părăsească ţara, după 23 de ani petrecuţi în fruntea ţării, notează BBC. Mii de oameni au protestat azi în centrul Tunisului pentru a-i cere şefului statului să îşi grăbească plecarea. Acesta este apogeul unor demonstraţii anti-guvernamentale alimentate de nemulţumirile privind şomajul şi preţurile mari la mâncare, demonstraţii care au început în decembrie şi s-au soldat cu zeci de morţi.
Anunţul plecării preşedintelui, din funcţie şi din ţară, a fost făcut în seara aceasta, la televiziunea publică, de premierul Mohammed Ghannouchi, care a precizat că va prelua, temporar, conducerea. Informaţii neconfirmate oficial precizau că Ben Ali ar putea să se îndrepte spre Malta sau Franţa. Joi seară, Ben Ali, care s-a aflat în fruntea ţării din 1987 şi până acum, a anunţat că va renunţa la funcţia de şef al statului în 2014. Discursul său a venit după săptămâni de proteste anti-guvernamentale soldate cu moartea a cel puţin 23 de persoane, în urma intervenţiei forţelor de ordine. Preşedintele tunisian a admis că a fost „înşelat” cu privire la analiza crizei sociale care agită Tunisia de aproape o lună şi a afirmat că ancheta pe care a ordonat-o cu privire la cauzele tulburărilor va fi independentă şi va stabili „responsabilităţile fiecăruia”. Șeful statului, care apreciase anterior că demonstrațiile au fost susținute de „teroriști”, a mai spus că simte regret pentru moartea civililor și a asigurat că a ordonat forțelor de ordine să nu mai tragă în demonstranți.
Azi, în jur de 6-7.000 de persoane s-au strâns în centrul capitalei pentru a-I cere preşedintelui să părăsească imediat funcţia. Numărul mare al demonstranţilor, notează BBC, este fără precedent în Tunisia, care nu a mai văzut asemenea proteste în ultimii 23 de ani în care Ben Ali a condus ţara cu o mână de fier. Într-un moment în care demonstraţiile s-au transformat în lupte cu forţele de securitate, preşedintele a anunţat că intenţionează să demită guvernul, să dizolve parlamentul, să declare stare de urgenţă şi să organizeze alegeri anticipate în şase luni. Zeci de morți și răniți
Joi, preşedinta Federaţiei internaţionale a ligilor drepturilor omului (FIDO), Souhayr Belhassen, a afirmat că deţine o listă cu numele a 66 de persoane ucise în Tunisia, în timp ce autorităţile au anunţat 23 de decese, de la declanşarea la jumătatea lunii decembrie a protestelor.
„Avem o listă conţinând numele a 58 de morţi, de la declanşarea tulburărilor în întreaga Tunisie şi tocmai am primit confirmarea existenţei a încă opt morţi şi 50 de răniţi, la Tunis”, a declarat Belhassen, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Este un masacru care continuă. Prioritatea priorităţilor este acum de a opri acest masacru”, a adăugat preşedinta FIDO. Zece ONG-uri susţin că adevăratele cauze ale crizei tunisiene sunt „corupţia, nepotismul şi absenţa libertăţilor politice”.
Turişti evacuaţi
Azi, filiala germană a tour-operatorului britanic Thomas Cook a anunţat că urmează să repatrieze circa 2.000 de turişti aflaţi în Tunisia şi că a anulat toate plecările spre această ţară până pe 17 ianuarie.
„Din cauza incidentelor din Tunisia şi a înăspririi recomandărilor de călătorie emise de Ministerul german de Externe, Thomas Cook AG a decis să îşi repatrieze clienţii”, a indicat agenţia, precizând că niciunul dintre clienţii săi nu a fost „afectat direct” de violenţele din această ţară.
În schimb, concurentul său, TUI, a ales să nu îi repatrieze pe cei aproximativ 1.000 de clienţi aflaţi în vacanţă în Tunisia, menţionând că nu a avut până acum nicio solicitare.
Ministerul de Externe de la Berlin a recomandat însă cetăţenilor germani să evite orice călătorie care nu este indispensabilă către Tunisia.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a recomandat la rândul său cetăţenilor români aflaţi în Tunisia să manifeste atenţie sporită când se deplasează în locurile publice şi să evite prezenţa în zone unde au loc manifestaţiile.
MAE a recomandat, de asemenea, ca deplasările în interes turistic în Tunisia să fie făcute în grupuri organizate, evitându-se pe cât posibil zona de la graniţa cu Algeria şi zonele deşertice fără a fi însoţiţi.