Tunelul de sub Marea Mânecii, asediat de imigranți

Circa 400 de tentative de intrare în Eurotunel au fost înregistrate numai în noaptea de sâmbătă spre duminică. Poliția franceză a fost obligată să oprească traficul vreme de cinci ore

Tunelul care trece pe sub Canalul Mânecii continuă să fie luat cu asalt de imigranții care doresc să treacă din Franța în Marea Britanie, numărul de cazuri crescând îngrijorător de la o zi la alta. Numai în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au înregistrat aproximativ 400 de astfel de încercări. Sâmbătă seara, cu puțin înainte de ora 22.00 GMT, „a existat o primă încercare, imigranții reușind să treacă de mai multe bariere și la ultima au fost reținuți de forțele de ordine”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Eurotunelului, citată de AFP.

Prezența masivă de imigranți a necesitat întreruperea traficului pe sub Canalul Mânecii, între orele 21.30 și 02.30 GMT. „Numărul imigranților a determinat oprirea traficului din motive de securitate pentru clienți și pentru imigranți”, a explicat oficialul citat.

Bretea de acces ocupată

Potrivit acestuia, spre deosebire de nopțile precedente, când imigranții au acționat în grupuri mici, de data aceasta „a părut o acțiune concertată”. „Nu erau doar unul sau doi, situație pe care să o poți controla și să fii sigur că nu se pot petrece accidente”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Apoi, un grup de imigranți a ocupat una din bretelele de acces ale tunelului și, potrivit unor surse din poliția franceză, erau însoțiți de doi membri ai asociației „No Border”.

Nouă morți într-o lună

Fenomenul asaltului zilnic asupra Eurotunelului ia amploare în mod îngrijorător, părând să scape de sub control. În noaptea de joi spre vineri, de exemplu, au fost înregistrate peste 1.000 de tentative de intruziune, iar pe parcursul lunii iunie nouă imigranți ilegali și-au pierdut viața în interiorul tunelului sau încercând să pătrundă în el.

Franța și Marea Britanie, la fel ca întreaga Europă, par depășite de amploarea fenomenului imigrației

Parisul și Londra par depășite de situație, deși declarațiile politice de forță și solidaritate curg. Nu mai departe de marțea trecută, miniștrii de Interne Bernard Cazeneuve și Theresa May, declarau: „Lucrurile sunt clare: prioritatea absolută este să punem capăt acestei situații”. S-a prevăzut construirea a noi garduri și obstacole, s-a prevăzut întărirea forțelor polițienești.

În fiecare lună, Franța și Marea Britanie expediază de la Calais în țările de origine în jur de 200 de imigranți care nu pot beneficia de dreptul de azil, ceea ce, în fața amplorii fenomenului, este o picătură de apă într-un ocean