Coreea de Nord s-a proclamat putere termonucleară, după ce a efectuat duminică al șaselea său test nuclear din istorie. Japonia a anunțat că explozia a fost de zece ori mai puternică decât cea înregistrată la testul precedent, iar Coreea de Sud a declarat că defl agrația a fost de cinci ori mai puternică decât cea de la Nagasaki, din 1945.
C rainica televiziunii nordcoreeane, Ri Chun-hee, îmbrăcată în costum popular, a anunțat pe un ton încărcat de emoție că Phenianul a testat cu „deplin succes” o bombă cu hidrogen. În pragul lacrimilor, femeia a explicat că aceasta poate fi montată pe o rachetă balistică.
Este o bombă cu o „putere de o mărime fără precedent”, care „marchează o etapă foarte importantă în atingerea scopului final (al Coreei de Nord – n.r.) , de a-și desăvârși statutul de putere nucleară”, a explicat copleșită crainica frumos coafată cu un „permanent” de sărbătoare.
Televiziunea nord-coreeană a difuzat apoi imagini cu decretul scris de mâna liderului Kim Jongun, în care ordona ca testul să aibă loc pe 3 septembrie. Anunțul Phenianului a fost făcut după ce seismografele au înregistrat un cutremur de 6,3 grade cu epicentrul în zona poligonului nuclear nord-coreean de la Punggye-ri.
Cu câteva ore înaintea seismului, Coreea de Nord difuzase imagini ale lui Kim, îmbrăcat în negru, inspectând minuțios la sediul Institutului de Arme Nucleare nord-coreean un fel de tulumbă de metal, cu două umflături prinse cu șuruburi, despre care s-a spus că ar fi o bombă cu hidrogen miniaturizată, compatibilă a fi montată pe o rachetă balistică intercontinentală. În jurul său, fizicienii atomiști luau notițe.
Profesorul Jeffrey Lewis, expert la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, citat de Asia Times, a confirmat că este vorba despre o „armă termonucleară”, ceea ce ar reprezenta un progres uriaș în programul de înarmare al Coreei de Nord, care ar deveni a șasea țară din lume care deține bomba cu hidrogen, după Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.
Cutremurul a provocat panică în China și Rusia
Seismul provocat de deflagrație a fost resimțit în regiunile frontaliere din nordestul Chinei, a informat presa oficială chineză și internauții locali. Zguduirea telurică a fost simțită „circa opt secunde” în mai multe localități din provincia chineză Jilin, a informat televiziunea de stat CCTV. Pe rețeaua de socializare chineză Weibo, comentatorii și-au exprimat îngrijorarea pentru cele trei provincii din „Dongbei”, zona de nord-est a Chinei, cele mai apropiate de Coreea de Nord.
„Locul testului nuclear s-a aflat la numai 174 de kilometri de teritoriul chinez”, a scris un internaut alarmat, citat de Le Figaro. „Efectuând acest test, Phenianul seamănă dezastrul, este un marș pas cu pas că- tre război sau distrugere”, a scris altă persoană pe Weibo.
Cutremurul a fost resimțit de asemenea și în Extremul Orient rus, Locuitorii din Vladivostok au vorbit despre zgâlțâiri de intensitate medie. „Nu a fost detectată nici o depășire a nivelului normal de radiații pe cuprinsul regiunii Primorski”, a anunțat un comunicat al serviciului de control local, Primgidromet, cu sediul în Vladivostok.
„Situația radiațiilor rămâne stabilă” și „nivelul în regiune se păstrează între limitele normale”, a adăugat comunicatul.
Testul termonuclear al Coreei de Nord vine după o serie lungă de provocări, ultimele fiind lansarea unei rachete balistice peste nordul Japoniei, marți dimineața, și declarațiile regimului de la Phenian că „examinează cu atenție” planul de a lovi cu rachete balistice insula Guam din Pacific, care este teritoriu american.
Plafonul poligonului nuclear s-a prăbușit
Seismografele din China au anunțat că au detectat un al doilea seism, la scurt timp după primul, cu o magnitudine de 4,6 grade pe Richter, care ar fi putut fi provocat de o „prăbușire”, sugerând că terenul de deasupra poligonului subteran unde a avut loc explozia s-ar fi surpat. „Nivelul de energie (degajată – n.r.) a fost de cinci până la șase ori mai mare decât la al cincilea test (din septembrie 2016 – n.r.)”, a declarat pentru televiziunea din Seul Lee-Mi Sun, directorul Administrației de Meteorologie sudcoreene. Potrivit estimărilor experților, acest test ar fi fost de zece ori mai puternic decât precedentul, ceea ce pare a dovedi că avem într-adevăr de a face cu o bombă termonucleară. Al cincilea test nuclear realizat de Coreea de Nord, în septembrie 2016, a provocat un cutremur cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, degajând o energie de 10 kilotone de trinitrotoluen (TNT). Prin comparație, bomba Little Boy de la Hiroshima a degajat o energie de 15 kilotone de TNT, iar cea de la Nagasaki, Fat Man, una de 21 de kilotone.
FOTO: „Tsar Bomba” cu Hidrogen a provocat acum 66 de ani cea mai mare deflagrație artificială din istoria Terrei
Bomba H, de sute de ori mai puternică decât Bomba A
Bomba A (numită și cu fisiune nucleară) este prima în ordine cronologică, fiind inventată de americani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Combustibilul său de bază este format din nuclee de atomice grele și instabilile de Uraniu 235 sau Plutoniu 239. Când sunt în cantitate suficientă, fisiunea (scindarea nucleelor atomice) unuia din atomi provoacă fisiunea în lanț a celorlalți, declanșând o explozie violentă. Aceasta degajă cantități enorme de energie în timp scurt. Astfel de bombe au fost lansate peste Hiros- hima și Nagasaki.
Bomba H (cu fuziune nucleară) este o dezvoltare a bombei A. De altfel, aprinderea este produsă de o bombă A „clasică”. Reacția de fisiune inițială servește de data aceasta la atingerea de temeperaturi și presiuni enorme, capabile să declanșeze fuziunea micilor nuclee de atomi (izotopi de hidrogen: deuteriu sau tritiu), o reacție și mai violentă decât la fisiune. Bombele H se mai numesc și termonucleare.
Primul test cu o bombă H a fost făcut de americani pe 1 noiembrie 1952. Spre deosebire de primul test cu o bombă A, din 16 iulie 1945, care a avut o putere de 20 de kilotone, testul care a avut loc șapte ani mai târziu cu bomba H a dezvoltat o energie de 10,4 megatone, adică de 500 de ori mai puternică.
Cea mai puternică explozie de pe Pământ a fost cea a unei bombe H so- vietice, pe 30 octombrie 1961. Bote- zată „Tsar Bomba”, aceasta a fost detonată în Insulele Severni din Oceanul Înghețat, dezvoltând o energie de 50 de megatone. Coloana de praf s-a ridicat la 64 de kilometri înălțime.