Țuica fiartă, medicament natural împotriva răcelii și gripei? Ce se întâmplă în organism când bem această „licoare”

Țuica / Sursa foto. EVZ

Nu este român sănătos să nu prepare tradiționala țuică fiartă în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales la pomana porcului. Este un obicei strămoșesc considerat ca un „leac băbesc” mai ales atunci când suntem răciţi. Dar această „licoare” mai are şi alte beneficii.

Atunci când bem ţuică fiartă accelerează circulația sângelui în tot corpul începând cu zona gâtului, iar organismul este ajutat să lupte cu răceala sau gripa. Vaporii eliberați de țuica fiartă cu piper fac minuni atunci când vrem să ne desfundăm nasul. Mai mult,  provoacă dilatarea vaselor capilare şi, implicit, oxigenarea mai bună a sângelui, scăzând și riscul de pneumonie.

Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20 – 150 ml).

Cum se prepară ţuica fiară

Ţuica fiartă se prepară într-un ibric metalic şi nu trebuie exagerat adaosul de condimente, pentru că poate deveni o băutură foarte rea la gust. Condimentele pentru ţuica fiartă sunt: piper, zahăr, miere, cuişoare, scorţişoară şi un pic de coajă de lămâie sau portcală rasă.

Există două metode de a fierbe ţuica: 1. Se pune zahăr în ibric şi se topeşte până obţii un delicios zahăr-ars şi apoi se toarnă cantitatea de ţuică dorită, care prin fierbere va obţine o culoare maronie şi un gust plăcut. 2. Se amestecă zahărul, piperul şi ţuica (sau mierea, piperul, cuisoarele, scorţişoară şi ţuică) şi se ţine vasul acoperit pe foc, până da în clocot.

Ingredientele necesare pentru o țuică fiartă excelentă sunt:

– 500 ml ţuică;

– 5 linguriţe de miere;

– 10 boabe de piper;

– 10 cuişoare;

– puțină scorţişoară.

Cum fierbem corect țuica pentru a păstra aromele

Turnăm alcoolul și îl fierbem la foc potrivit. Adăugăm treptat boabele de piper, scorțișoara și cuișoarele. Ne putem da seama că preparatul nostru s-a încălzit suficient când încep să iasă aburi. Abia atunci putem adăuga mierea. Începem să amestecăm treptat până ce mirosul devine din ce în ce mai plăcut.

Focul nu trebuie să fie puternic. Dacă observi că țuica dă în clocot, atunci îndepărtează rapid ibricul de pe aragaz și acoperă-l. Trebuie să avem răbdare pentru răcirea preparatului nostru, abia apoi îl putem servi. Țuica fiartă se toarnă în pahare mici și se bea dintr-o singură înghițitură. Este recomandat să mâncați ceva înainte de a consuma această băutură.

Tuica fiarta cu piper: leac babesc pentru raceala si gripa

Țuica fiartă cu piper este unul din cele mai vechi leacuri pentru răceală și gripă. De eficiența lui nu se îndoiește nimeni, chiar și astăzi când avem la dispoziție rafturi întregi de medicamente.

Mai mult decât o băutură reconfortantă și încălzitoare pe timp de iarnă, țuica fiartă este totodată un remediu „tradițional” pentru sezonul rece. Efectul ei terapeutic crește și mai mult atunci când este asezonată cu diverse mirodenii. Cea mai populară rețetă de țuică fiartă împotriva răcelii este țuica fiartă cu piper.

Însă se pot folosi și alte condimente, precum cuișoare, scorțișoară, nucșoară, anason, chimen. Se adaugă de obicei și un îndulcitor, precum miere sau zahăr brun. Pentru o aromă și mai intensă se pot folosi și coji de citrice.

Reţeta pentru ţuică fiartă cu piper pentru răceală și gripă

Pentru acesta aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-150 ml de țuică de casă -½ linguriță de boabe de piper -1 linguriță de miere

Modul de preparare: Puneți țuica într-un ibric, pe foc. Adăugați boabele de piper și lăsați să dea în clocot. Stingeți focul, puneți capacul și lăsați piperul la infuzat până când lichidul se răcorește puțin. Adăugați mierea, amestecați și consumați țuica fierbinte. Se pot bea 2-3 păhărele de țuică fiartă pe zi în timpul unei răceli.

Mai există o rețetă de țuică fiartă cu zahăr:  Zahărul se pune prima dată în ibric și se lasă puțin la caramelizat, după care se toarnă țuica și condimentele. Licoarea va avea astfel o aromă deosebită. Țuica are efecte tonice deosebite, dacă este consumată cu moderație, în scop terapeutic.

Topeşte grăsimea de pe vase

Consumul unui păhărel de ţuică este recomandat mai cu seamă înainte sau după ce consumăm mâncăruri grase. Licoarea de prune are efect asupra digestiei şi a metabolizării grăsimilor. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit, în ţuica de prune, o enzimă care reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 32 ml ţuică de prună, vei ţine la distanţă bolile de inima cauzate de arteroscleroză.

Ţuică fiartă, în zilele friguroase: Un păhărel de ţuică fiartă în care să pui zahăr, o lingură de fulgi de ciocolată sau 2-3 cuişoare şi 2-3 boabe de piper e o adevărată binecuvântare în zilele friguroase. Băutura va pune sângele în mişcare şi va activa funcţiile hepatice şi biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncţiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum şi în constipaţiile cauzate de alimentaţie.

Pe post de aperitiv, ca să ajute la digestie: Un păhărel de ţuică de prune, fiartă sau nefiartă, face adevărate minuni pentru sistemul digestiv. Oprează pentru ţuica slabă şi nu bea mai mult de 50-60 ml (în cazul bărbaţilor) sau 25-35 ml (în cazul femeilor). Atenţie, însă, când o consumi!

Sfaturi: După cină, dacă bei ţuică, te-ar putea ajuta să adormi mai repede, dar nu îţi va garanta un somn liniştit, este dovedit că alcoolul perturbă ciclul normal al somnului. Ideal este să o consumi înainte sau după prânz sau înainte de cină pentru a da un impuls sistemului digestiv, fără să te afecteze în alt mod, scrie RTV.