Evenimentul Zilei > Politica > Tudose anunță adoptarea prin OUG a „revoluției fiscale” a PSD
Tudose anunță adoptarea prin OUG a „revoluției fiscale” a PSD

Tudose anunță adoptarea prin OUG a „revoluției fiscale” a PSD

După mai multe discuții și amânări ale coaliției de guvernare, premierului Mihai Tudose a anunțat oficial că ordonanța de urgență care aduce modificări Codului fiscal va fi adoptată în ședința de miercuri a Executivului, care va începe la ora 15.00. Astfel, prin OUG vor fi aprobate măsuri fiscale precum trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2% și creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru angajații cu salarii mici.

Întrebat marți la Parlament, înaintea ședinței plenului reunit al celor două Camere, dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Tudose a spus: „Da”, informează Agerpres. Chestionat dacă acest transfer se va face prin ordonanţă de urgenţă șeful Executivului a răspuns: „Da, prin ordonanţă”. 

Prim-ministrul a spus că primarii nu sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate. „Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”, a afirmat Mihai Tudose.

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România s-au întâlnit în azi dimineață cu Tudose, la Palatul Victoria, nemulțumiți de preconizatele măsuri fiscale care vor duce la micșorarea bugetelor primăriilor. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, „ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.

Principala măsură contestată de primari este cea privind reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.

„Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”, a afirmat Firea, citată de News.ro.

Ea a afirmat că a solicitat o îmbunătăţire a acestui proiect şi a primit un răspuns pozitiv din partea premierului, care ar fi spus că doreşte să îmbunătăţească acest proiect.

Am făcut şi noi calcule, au făcut şi celelalte municipii şi cifrele sunt cam în acea zonă şi va fi un deficit mare de buget. Acest argument al excedentului bugetar că erau bani destul de mulţi care nu se mai foloseau la finalul anului de către primării – există cauze importante şi ele nu se referă la slabul management administrativ”, preciza Gabriela Firea.

Și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, ieri, că proiectul de Ordonanţă privind modificarea Codului fiscal va fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, inclusiv cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Am avut o discuţie cu premierul. Premierul a purtat o discuţie la partid şi miercuri va avea loc şedinţa de Guvern aşa cum a fost anunţata şi care va include şi Ordonanţa ce a fost citită în primă lectură, exact cum este, cu transferul contribuţiilor. Dânsul mi-a zis că a avut o discuţie şi la nivelul partidului şi miercuri va intra Ordonanţa în şedinţa de Guvern”, a explicat Mişa.

Premierul a decis, ieri, pentru a doua oară în decurs de patru zile să amâne adoptarea în Guvern a modificărilor fiscale criticate de președintele Klaus Iohannis.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis un mesaj voalat premierului Mihai Tudose, afirmând că nu ştie dacă „cursa contra-cronometru este cea mai productivă”, cu referile la pachetul noilor măsuri fiscale ale PSD

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: