Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns, ieri, la o ședință a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), la care a participat și premierul, că intențiile Guvernului reprezintă „o lovitură foarte mare” pentru toate municipiile din România. „Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget”, a zis ea.

Mai mult, președintele AMR, Ilie Bolojan, a spus că din simulările făcute de Asociație, modificările Codului Fiscal în varianta anunțată de Guvern ar scădea veniturile municipiilor „cu cel puţin 20%”.

În urma protestelor, Tudose i-a chemat azi la Guvern pe primari și i-a asigurat că nu va schimba Codul Fiscal fără acordul lor. „Acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeaţi”, le-a spus el edililor.

Contradicție

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a garantat aseară, la Parlament, că proiectul de Ordonanţă privind modificarea Codului fiscal va fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, spunând că a avut o discuție în acest sens atât cu prim-ministrul cât și cu liderii PSD. În contradicţie cu afirmaţiile acestuia, Tudose a afirmat luni că „există posibilitatea” să nu fie discutate modificările la Codul fiscal în şedinţa de Guvern de miercuri.

Tăriceanu nu se grăbește

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat ieri că, deși nu dă sfaturi Guvernului, nu trebuie să fie o „cursa contra-cronometru”. „Eu, în loc să fie mai rapide (n.r. – modificările fiscale), întotdeauna o să prefer să fie mai bune, chiar dacă putem să întârziem câteva zile”, a spus acesta despre anulările repetate ale ședințelor de Guvern.

Crimă și dezastru

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, i-a transmis ieri premierului că trebuie să renunțe la modificările Codului Fiscal pe care le-a catalogat ca fiind „o aventură economică”. „Vă asumaţi împingerea ţării şi a populaţiei într-un dezastru”, a scris fostul președinte. Fostul premier Victor Ponta a spus și el, ieri, că se bucură de amânarea ședinței “criminale” de Guvern care conținea „trăsnăi fiscale”. „Dacă în fiecare lună schimbi ceva care merge bine cu ceva care merge prost, ne ducem toţi cu capul în zid din punct de vedere economic”, a afirmat Ponta, la Parlament.