Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că OUG pentru desemnarea unui procuror european este necesară deoarece fiecare stat ce contribuie la formarea acestei instituții va avea dreptul la un reprezentant în Colegiul de conducere al Parchetului European.

„Regulamentul pentru funcționarea Parchetului European a fost intrat în vigoare în 2017 și în 3 ani trebuie să fie urmat. Primul pas este desemnarea procurorului-șef al Parchetului European. Procedura este în desfășurare și este de competența partajată a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. Ulterior, fiecare țară trebuie să desemneze procurori pentru a constitui board-ul acestei structuri.

Noi trebuie să creăm baza legală pentru a alege trei procurori, dintre care unul va fi selectat să facă parte din Colegiul Parchetului European. Noi acum creăm baza legală pentru a putea trimite un procuror (…) Cei trei candidați din partea României, din care unul va fi selectat, propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe data de 31 martie.”, a declarat Tudorel Toader, la România TV.