Tudorel Toader nu se lasă! ANUNȚ de ultimă oră al ministrului Justiției. CONTRAATAC la CSM!
- Jeanina Năstase
- 20 decembrie 2017, 19:20
Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, că ia în considerare sesizarea instanţei de contencios administrativ în cazul „hotărârii emoţionale” a plenului CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind ancheta Belina, au afectat sistemul judiciar, potrivit unor surse judiciare. Iniţial, Inspecţia Judiciară a stabilit contrariul.
„Luând în considerare: 1. Identitatea de conţinut dintre declaraţia dată şi considerente ale deciziei CCR; 2. Raportul inspecţiei judiciare, prin care se consideră că nu a fost încălcată independenţa justiţiei; 3. Votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotărât că a fost încălcată independenţa sistemului judiciar, iau în considerare posibilitatea sesizării instanţei de contencios administrativ, pentru verificarea legalităţii respectivei hotărâri”, a scris, miercuri seara, ministrul Justiţiei, potrivit mediafax.ro.
Dosarul „Belina”, hotărâre „emoţională”
Anterior, miercuri dimineaţă, Tudorel Toader a scris pe pagina sa de socializare că decizia prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că a încălcat independenţa sistemului judiciar, prin afirmaţiile făcute despre dosarul „Belina” este una „emoţională”.
„CSM – o hotărâre emoţională ! Declaraţia dată: Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracţiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ”, a scris, miercuri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a făcut trimitere la decizia Curţii Constituţionale în cazul „Belina”.
„Extras din considerentele deciziei CCR: „Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunităţii/ împrejurărilor/ circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privinţa oportunităţii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenţa de a începe urmărirea penală, însă are competenţa de a cerceta faptele de natură penală săvârşite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există nici un mecanism de control al oportunităţii emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operaţiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuţie cenzurarea oportunităţii aprecierii acestuia din urmă. [….] Aşadar, Curtea reţine că, de principiu, competenţa cercetării legalităţii actelor administrative aparţine instanţei de contencios administrativ şi numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanţa care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzaţie în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârşite în legătură cu emiterea actului respectiv”, a mai scris Toader.