Ce crede Tudor Chirilă despre sistemul național de sănătate?
- Florian Saiu
- 28 septembrie 2016, 14:26
Tudor Chirilă pledează pentru schimbarea imediată a practicilor învechite din domeniul sănătății, realizând o comparație între sistemul occidental și cel „mioritic”
„Am stat de vorbă în Franța cu un rezident român aflat în stagiu la spitalul din Cannes. În discuția noastră a apărut o frază care a sintetizat diferența fundamentală între două sisteme de sănătate: francezii merg la spital, românii merg la doctor. Asta este expresia limpede a neîncrederii pe care noi o avem în sistem. Noi mergem la doctor, la dom' profesor, noi ne întrebăm prietenii: „auzi, nu știi un doctor bun?” - asta pentru că sistemul ne trădează în fiecare zi. Cu amărăciune, prietenul meu mi-a spus că în cele mai multe cazuri, în România, rezidenții nu sunt priviți de către profesorii „somități” decât ca niște unelte administrative bune de plimbat hârtii, un soi de asistenți care asigură libertatea de mișcare profesorilor care pot astfel să-și vadă de profesie în liniște (să opereze, să consulte). E un tablou sumbru și cred că foarte adevărat”.
Săgețele către Gabriela Firea
Pledoaria lui Tudor Chirilă pentru schimbarea sistemului național de sănătate a continuat: „În schimb, în Occident, preluarea informației și experienței de către medicii tineri este vitală. Pentru că Occidentul (oricât de blamabil) crede în sistem. Am stat de vorbă cu un tânăr care muncea în jur de 17 ore pe zi - locuia la internatul spitalului - pe salariul minim din Franța. Departe de iubita lui, fără viață socială, în speranța că investiția pe care o face în el spitalul la care lucrează va da cândva roade. Nu spun că ar trebui să-i plângem de milă, omul învață și își face profesia. Dar cred că toți ar trebui să fim mai vocali și să pretindem un drept fundamental: reformarea ACUM a sistemului de sănătate. Da, mentalitatea îmbătrânită în reflexe periculoase este un dușman (ea se află ancorată bine în ambele tabere: pacienți - medici), dar fie și gândul că merităm mai mult de la sistem este un prim pas. Plătim pentru acest drept. Desigur, nu există voință politică pentru această schimbare (ei se tratează binemersi oriunde în lume), de aia în decembrie trebuie să ieșim la vot. Și, poate mai important, trebuie să fim cu ochii pe ei. Ca să nu mai încurce tabelele, așa cum face doamna Firea et comp.”.