Premierul grec, Alexis Tsipras, a recunoscut vineri că ţara sa a întârziat în reacţia la afluxul migratoriu, dar a susţinut că toţi imigranţii sosiţi în Grecia sunt acum înregistraţi, relatează AFP.
Răspunzând unei interpelări în parlament, Tsipras a afirmat că, în această vară, Grecia a fost luată prin surprindere de amploarea afluxului, dar că din septembrie n-a mai existat niciun imigrant care să nu fie înregistrat.
El a precizat totuşi că, din cauza numărului insuficient de aparate Eurodac pentru introducerea în baza de date a amprentelor digitale strânse, trec mai multe ore între acţiunea de amprentare ''în mod tradiţional'', cu cerneală, şi intrarea lor în sistemul european de fişare, ceea ce deschide o breşă de securitate.
Alexis Tsipras a reiterat apelul guvernului său pentru ca partenerii săi europeni să-i furnizeze mai multe astfel de aparate.
Potrivit unui comunicat al MAE grec difuzat vineri dimineaţa, Grecia a primit pentru moment 39 din cele 100 de aparate comandate.
Grecia a fost avertizată joi, împreună cu Italia şi Croaţia, de către Comisia Europeană să fie mai eficientă în ce priveşte această procedură, care trebuie să se aplice oricărui nou-sosit ilegal, şi datele să fie transmise sistemului central Eurodac în 72 de ore. Potrivit Comisiei, cele trei ţări nu au înregistrat progresele necesare, în pofida unor avertizări în octombrie.
Tsipras a reafirmat printre altele că ţara sa nu se opune creării unei ''paze de coastă europene'', un proiect promovat de Paris şi Berlin la Comisia Europeană pentru a asigura o mai bună protecţie a frontierelor externe ale Uniunii Europene şi a apăra spaţiul Schengen.
Dar în Marea Egee, pe unde au trecut peste 750.000 de refugiaţi şi imigranţi de la începutul anului, agenţia de supraveghere a frontierelor, Frontex, nu poate, în virtutea dreptului internaţional, ''să facă nimic altceva decât face paza de coastă elenă, adică salvarea de vieţi omeneşti'', a mai spus şeful guvernului grec.