Premierul Greciei, Alexis Tsipras merge miercuri 8 aprilie la Moscova, pentru o întâlnire cu Vladimir Putin care a stârnit neliniște printre liderii europeni
Întâlnirea a fost anunțată cu mai puțin de o lună în urmă, pe când situația negocierilor Greciei cu Uniunea Europeană era incertă.
Un ajutor economic al Moscovei ar acorda Atenei un moment de respiro în restituirea datoriilor, iar Rusia ar obține spațiu de manevră politică în interiorul Uniunii Europene.
Există și voci care cred că, în întâlnirea celor doi lideri, este și multă demagogie. Vasili Koltașov, șeful Institutului economic pentru Globalizare și Mișcări Sociale, citat de The Moscow Times, afirmă:
„Moscova ar putea da bani Greciei... Dar asta nu ar rezolva nici problemele Moscovei, nici pe cele ale Atenei.”
Cel mai probabil, este vorba de o ridicare parțială a embargoului rusesc asupra produselor alimentare europene, ceea ce ar permite Greciei să exporte o parte din recolta sa, mai ales căpșune și pere, în Rusia, oferindu-i lui Tsipras o victorie simbolică.
Capul de pod al lui Putin în Europa
Pe lângă întrevederile cu președintele Putin și cu premierul Medvedev, Tsipras a declarat agenției TASS că se va întâlni și cu Patriarhul Kiril și va susține un discurs la Universitatea din Moscova.
În același interviu, liderul grec a repetat opoziția sa față de sancțiunile europene la adresa Rusiei și a pledat pentru întărirea legăturilor între Atena și Moscova.
Numind sancțiunile „un drum către nicăieri”, Tsipras a declarat că țara sa poate fi o punte de legătură între Rusia și Europa:
„Cred cu tărie că Grecia, ca membră a Uniunii Europene, poate fi o verigă de legătură, o punte între Occident și Rusia.”
Tsipras nu este un străin la Moscova. Premierul, care conduce partidul radical de stânga Syriza, a mai fost în capitala Rusiei în mai, anul trecut, și a avut o serie de întâlniri cu oficialii ruși, inclusiv cu Valentina Matvienko, președinta Camerei Superioare a Parlamentului, care a fost ambasadoare în Grecia la sfârșitul anilor 1990.
Se repetă episodul cu Ciprul?
Precedentele nu pledează pentru o înțelegere importantă între grecia și Rusia. Ultima oară când liderii unei țări mediteraneene au vizitat Moscova sub presiunea creditorilor europeni, s-au întors acasă cu mâinile goale.
Ministrul de Externe al Ciprului Michalis Sarris a aterizat la Moscova în martie 2013, în efortul de a obține din partea Rusiei sprijin financiar, într-o perioadă în care sistemul bancar cipriot se afla în pragul colapsului, pe fondul negocierilor cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional (așa-numita Troică).
Însă nu a obținut nimic: mai mult, Moscova a acceptat ca depozitele din băncile cipriote (multe aparținând cetățenilor ruși) să fie supuse unei taxe, ca parte a planului de restructurare agreat cu Troica.