Trupele europene tulbură prezidenţialele din Serbia

Proeuropeanul Tadici intră în finală fără sprijinul premierului Koştuniţa.

Planurile UE privind trimiterea a 1.800 de poliţişti şi jurişti în Kosovo în perspectiva proclamării independenţ ei acestei provincii l-au privat pe preşedintele sârb proeuropean, Boris Tadici, de sprijinul premierului Vojislav Koştuniţa la alegerile de duminică.

Miercuri seară, şeful guvernului de la Belgrad a anunţat că nu îl susţine nici pe Tadici, nici pe contracandidatul său, ultranaţionalistul Tomislav Nikolici, informează cotidianul sârb „Blic“. Partidul lui Koştuniţa şi cel al lui Tadici guvernează împreună, iar premierul i-a cerut preşedintelui amendarea acordului de coaliţie.

Amendamentul dorit de primulministru prevedea ca, în cazul în care Uniunea Europeană trimite în Kosovo o misiune fără mandat din partea Consiliului de Securitate ONU, Belgradul să anuleze orice fel de înţelegere cu forul comunitar.

Boris Tadici a refuzat să-i facă pe plac lui Vojislav Koştuniţa, care, în replică, a decis să nu-şi îndemne electoratul să voteze cu actualul şef al statului, aşa cum se aştepta presa sârbă.

„Ne pare rău pentru această decizie. Noi am vrut să ne susţinem partenerul de coaliţie, dar, din moment ce el nu a acceptat anexa la acordul de coaliţie, nu îl mai putem sprijini“, a declarat Vojislav Koştuniţa.

Duel televizat între candidaţi

La doar câteva ore după anunţul lui Koştuniţa, Tadici şi Nikolici s-au înfruntat în cadrul unei dezbateri televizate, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, relatează AFP. Preşedintele s-a declarat „profund convins că doar o politică de integrare în Uniunea Europeană îi va permite Serbiei să se dezvolte“.

Acuzat de Boris Tadici că, prin politica sa, va provoca izolarea ţării, ultranaţionalistul Tomislav Nikolici a replicat prompt. „Trebuie să discutăm deschis cu Uniunea Europeană. Serbia are o singură condiţie: să intre întreagă în UE“, împreună cu provincia separatistă Kosovo, a subliniat Nikolici.

Naţionalistul Tomislav Nikolici a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe 20 ianuarie, însă este devansat în sondaje cu două procente de proeuropeanul Boris Tadici înaintea scrutinului decisiv de duminică, la care sunt aşteptaţi la urne aproximativ 6,7 milioane de alegători sârbi.

PROMISIUNI

Vizită la Cerniţa

Boris Tadici a promis ieri, în timpul unei vizite la Cerniţa, un sat din Kosovo, că nu va renunţa niciodată la această provincie. „Vom face totul pentru ca provincia să rămână în interiorul Serbiei“, le-a promis Tadici celor 195 de etnici sârbi. „Albanezilor le spunem că ne dorim să avem relaţii bune cu ei“, a adăugat el.

POZIŢIE

Traian Băsescu pledează pentru dialog în cazul Kosovo

Preşedintele Traian Băsescu consideră că statutul provinciei Kosovo trebuie stabilit în urma unui dialog real între Belgrad şi Priştina, astfel încât să se evite pericolul unei instabilităţi regionale. „În Balcani, ai impresia că fiecare politician vrea o ţară a lui şi fiecare invocă principiul drepturilor colective pentru minorităţi şi se poate ajunge la situaţia unei naţionalităţi cu două ţări. Albanezii au o ţară, Albania. Cu independenţa Kosovo ar fi două ţări“, a declarat ieri şeful statului, la sediul din Bruxelles al German Marshall Fund al Statelor Unite. Traian Băsescu a apreciat însă că modelul Kosovo nu reprezintă un pericol pentru România.

„Minoritatea maghiară nu este un pericol pentru România, pentru simplul motiv că avem un stat puternic“, a mai spus preşedintele. (Laurenţiu Mihu, Bruxelles)