Congresul SUA în ALERTĂ. CODURILE NUCLEARE sunt în PERICOL la Trump! Poate declanşa SFÂRŞITUL

''Trump ar putea dezlănţui un Holocaust nuclear în cinci minute'', este titlul provocator al Newsweek. Dar mulţi din Congres au luat foarte în serios chestiunea, într-atât încât pentru prima oară în 40 de ani, s-a dat startul unui atent examen asupra prerogativelor Comandantului-şef în caz de conflict. Prerogative care cuprind şi puterea de a lansa un atac cu arme atomice. E suficient să deschidă valijoara cu codurile secrete care însoţeşte în permanenţă pe preşedinele Statelor Unite, oriunde merge şi BUM!

Ultima dată când comisiile externe ale Camerei şi Senatului s-au ocupat de această delicată problemă a fost în martie 1976: preşedintele american era Gerald Ford, urmaşul lui Richard Nixon implicat în Watergate. Acum tema s-a reîntors şi se pare că e de acută actualitate cu criza din Coreea de Nord şi după ce Trump a răspuns de mai multe ori la ameninţările regimului Kim Jong-un evocând şi făcând aluzie la foarte puternicul arsenal nuclear american. Teama multora este că preşedintele poate hotărî oricând chiar şi un atac ''neprovocat''.

Lansarea alarmei a fost declanşată de către democraţi, potrivit cărora preşedintele - care în sistemul SUA este unicul care are autoritatea să comande o ofensivă cu arme atomice, fără niciun fel de posibilitate de a fi revocat ordinul - demonstrează că ''are un caracter prea instabil şi impulsiv'' ca să nu stârnească îngrijorare când e vorba de intrarea în camera butoanelor. Preocuparea este ''că poate cu adevărat să ordone în mod iresponsabil'' un bombardament preventiv cu arme atomice asupra Coreei de Nord. Dealtfel, în august, preşedintele american a ameninţat Coreea de Nord cu ''un foc şi o furie cam nu s-a mai pomenit pe pământ '', dacă Phenianul continuă să-şi dezvolte programul său nuclear militar.

La adunarea generală a ONU, în septembrie, magnatul vorbise - declanşând o furtună - despre ''distrugerea completă'' a Coreei de Nord dacă regimul de la Phenian va continua provocările. Luna trecută, chiar preşedintele republican al comisiei externe a Senatului, Bob Corker, l-a acuzat pe Trump că duce SUA ''pe drumul celui de al Treilea Război Mondial'', un risc alimentat de retorica incendiară a magnatului.

''Aceasta nu e o discuţie ipotetică'', a afirmat senatorul democrat Ben Cardin dând astfel startul discuţiilor în Congres. ''Suntem îngrijoraţi că preşedintele este atât de instabil, atât de irascibil, că are un stil decizional atât de ''donquijotesc'' încât ar putea da ordinul unui atac nuclear, chestiune mult îndepărtată de interesele de siguranţă naţională ale SUA'', a observat un alt senator democrat, Chris Murphy.

Pentru majoritatea republicanilor, dimpotrivă, nu e nicio problemă  care ar putea fi pusă pe seama capacităţilor preşedintelui de a apăra Ţara, chiar folosind puterea de a ordona lansarea de focoase nucleare. ''Comandantul-şef trebuie să aibă mereu puterea de a răspunde cu promptitudine dacă ne aflăm sub iminenţa unui atac'', a susţinut senatorul, ex candidat prezidenţial, Marco Rubio.