Trump vrea să taxeze Coreea de Sud cu 1,2 miliarde de dolari
- Tudor Borcea
- 25 ianuarie 2019, 16:48
Prezența celor 28.500 de militari în Coreea de Sud face obiectul unei finanțări preluată în parte de Seul. Dar americanii vor să scumpească radical nota de plată.
În 2014, această participșare anuală sud-coreeană a fusese fixată la 859 milioane de dolari, în cadrul unui acord denumit ”acord de măsuri speciale”, pe o durată de cinci ani. Acordul urmează să expire în luna aprilie și, încă de anul trecut, noi negocieri au început deja pentru prelungirea lui.
Dar, la capătul a zece cicluri de reuniuni, nici un nou acord pentru împărțirea ”sarcinii financiare”, o temă dragă președintelui Donald Trump, nu a fost găsit, notează Opex. Washington-ul are noi pretenții financiare pentru a-și menține trupele în Coreea de Sud, cerând autorităților de la Seul un efort financiar suplimentar de 41%.
Potrivit unei surse diplomatice citată de agenția Yonhap, Statele Unite au cerut ”pe cale diplomatică să plătească 1,2 miliarde de dolari”. Ceea ce a fost confirmat de către deputatul sud-coreean Hong Jun-pyo care a calificat exigențele americane drept ”neașteptate și inacceptabile”.
Fără a avansa cifre, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, a precizat că ”partea americană a făcut brusc o propunere de ultim minut, care este dificilă de acceptat pentru noi”. El a precizat că este ”o mare diferență” între cererea părții americane și suma pe care Seul o poate pune pe masă.
Pentru guvernul sud-coreean, nu intră în discuție plata unei sume care depășește un miliard de dolari. Surse au indicat că partea americană nu ia nici ea în calcul o sumă mai mică pentru că această exigență vine dintr-o ”directivă” dictată ”la cel mai înalt nivel”.
”Vom lucra pentru a parveni la un acord rezonabil, abordabil și care va putea fi explicat Adunării naționale și populației”, a dat asigurări Kang. În lipsa unui acord, 8000 de angajați sud-coreeni de la bazele militare americane riscă să ajungă curând în șomaj tehnic.
Nu numai chestiunea financiară este pusă în discuție. Durata acordului în curs de negociere face și ea obiectul unor discuții. Coreea de Sud dorește ca el să fie valabil trei sau cinci ani, în timp ce americanii vor să-i fixele validitatea la doar un singur an.
În aprilie 2017, Donald Trump a cerut un miliard de dolari părții sud-coreene pentru implementarea sistemului antirachetă THAAD care va fi sub control operațional american.