Mai mulţi apropiați de președintele Trump consideră că s-a schimbat foarte mult de când a revenit din Europa. În decursul celor 11 zile, președintele Donald Trump a plecat de la ideea că Uniunea Europeană este un duşman al SUA dar, de câteva zile în discursul său se observă o schimbare radicală, începând cu amânarea vizitei lui Putin la Casa Albă şi anularea tarifelor împotriva UE.
Ce este cel mai interesant, la întâlnirea lui Trump cu Juncker, a declarat că Statele Unite își vor întrerupe planurile de a impune noi tarife împotriva Uniunii Europene și de a rezolva diferențele existente în ceea ce privește comerțul, în încercarea de a evita un război comercial complet. Anunțul făcut de Trump a anulat un veritabil război comercial între Statele Unite și UE, care a început imediat după a lovit blocul celor 28 de țări cu tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu.
Decizia liderului de la Casa Albă a marcat, de asemenea, o victorie mult mai necesară pentru Juncker, care s-a confruntat cu acele acuzaţii despre consumul de alcool, după ce a apărut un videoclip în care acesta nu a putut să meargă fără asistență la evenimentul recent al liderilor NATO.
Acordul provizoriu, se poate spune că este o victorie majoră pentru UE și în special pentru Germania, cel mai mare și cel mai bogat membru al blocului. Mai mult, anunțul a părut să încânte chiar şi legiuitorii republicani, în special cei din statele agricole care s-au confruntat cu cele mai mari consecințe ale tarifelor. "Doamne, dacă putem obține mai mult pe soia în UE, este o afacere mare", a declarat senatorul Joni Ernst de Iowa pentru POLITICO.
"Administrația Trump a început să adopte o poziție mai dură față de Rusia. Si, pentru prima dată, Trump intenționează să prezideze o reuniune completă a Consiliului Național de Securitate în această săptămână pentru a discuta despre securitatea electorală. Se așteaptă ca întâlnirea să includă o discuție detaliată despre eforturile Rusiei de a se implica în alegerile din toamnă", nota Politico acum câteva zile.
Între timp, secretarul de stat Mike Pompeo a cerut Rusiei să pună capăt anexării sa la Crimeea într-o declarație publicată ieri. Casa Albă a anunțat, de asemenea, că o a doua întâlnire planificată între Putin și Trump va fi amânată până în 2019.
În schimb, consilierii lui Trump sunt împărțiți asupra implicațiilor politice ale lui Puitn în SUA. Iar alte voci consideră că criticile frecvente ale președintelui asupra anchetei lui Robert Mueller îi aduc numai necazuri.