Donald Trump a ordonat trimiterea Gardei Naționale, corpul de rezervă al US Army, la granița mexicană pentru a stăvili imigrația clandestină.
„Desfășurarea Gărzii Naționale la frontiera de sud-vest” are ca scop „oferirea de ajutor pentru serviciile noastre de apărare a frontierelor”, a declarat Kirstjen Nielsen, secretar pentru Securitate Interioară.
Garda Națională a mai intervenit la frontieră, în 2010, la ordinul lui Barack Obama, ca și în 2006-2008, sub George W. Bush, informează AFP.
„Sperăm ca desfășurarea (Gărzii – n.r.) să înceapă imediat. Amenințarea este reală”, a mai spus Nielsen, care a explicat această decizie a Casei Albe prin „nivelurile inacceptabile ale traficului de droguri, ale bandelor periculoase și ale imigrației ilegale (...) la frontiera noastră de sud. A venit vremea acțiunii”, a conchis ea.
În ultimele zile, Trump sporește presiunea asupra Mexicului și a Congresului american pentru ca acestea să acționeze pentru a opri intrarea de imigranți clandestini în Statele Unite. Atitudinea președintelui a fost motivată de imaginile unui convoi de imigranți din America Centrală, mai ales din Honduras, hotărâți să pătrundă prin orice mijloace în Statele Unite. „Până când vom avea un zid și o securitate adecvată, ne vom proteja frontiera cu armata”, a declarat Trump.
Explozie a imigrației clandestine
După o reducere semnificativă în 2017 – primul an de mandat al lui Trump – reținerile de persoane încercând să treacă fraudulos frontiera au înregistrat un salt spectaculos în luna martie. Potrivit datelor oficiale date publicității miercuri, 50.308 persoane au fost interpelate, un record pentru această lună din 2014 încoace.
Puternica organizație pentru drepturile omului, ACLU, a reacționat agresiv la anunțul Casei Albe: „Donald Trump încearcă să creeze o criză care nu există. Locul militarilor nu este la frontieră.”
Cu puțin timp înainte de a se face public ordinul de mobilizare a Gărzii Naționale, convoiul de peste 1300 de imigranți care traversau Mexicul a renunțat la decizie. Administrația americană a salutat abandonarea proiectului. „Președintele a fost foarte clar cu privire la faptul că acest convoi trebuie oprit înainte de a ajunge la frontiera noastră, eforturile sale au fost un succes”, a declarat ministrul Justiției, Jeff Sessions.
Decizia bruscă
Convoiul de imigranți s-a format pe 25 martie din Tapachula, aproape de frontiera Mexicului cu Guatemala, s-a oprit pe un teren de sport la Matias Romero, în centrul statului mexican Oaxaca, unde Irineo Mujica, șeful ONG-ului „Puebla sin Fronteras” („Popoare fără Frontieră”), organizatorul marșului, a declarat brusc că participanții care vor să ajungă la frontiera americană „trebuie să o facă prin mijloace proprii”.
Până atunci, autoritățile regionale mexicane oferiseră asistență coloanei de imigranți: transport, cazare, hrană etc. în vreme ce autoritățile federale s-au păstrat în neutralitate: nici nu au ajutat, dar nici nu au încercat să oprească acțiunea, așa cum o cerea Washingtonul.