Trump toarnă gaz pe foc după ce un activist s-a autoincendiat din greșeală: Democrații sunt de vină

Trump toarnă gaz pe foc după ce un activist s-a autoincendiat din greșeală: Democrații sunt de vină

Președintele Donald Trump continuă să facă ceea ce știe cel mai bine, și anume să ducă pe culmi provocarea, după radicalizarea protestelor în întreaga țară, confirmând parcă faimosul dicton al lui Sun Tzu „dacă inamicul ocupă o poziție de forță, hărțuiește-l”.

Radicalizarea protestelor din Statele Unite este o certitudine, numărul statelor și al orașelor în care mișcările de protest iau amploare fiind în continuă creștere în ultima  săptămână, potrivit presei britanice, care realizează un tablou general al celor mai relevante evoluții pe „câmpul de război” de dincolo de Ocean.

Duminică, Donald Trump a postat un video pe canalul său de comunicare preferat, Twitter, în care a ținut să pună într-o lumină ridicolă un incident șocant petrecut la Portland, acolo unde unul dintre manifestanți și-a dat foc din greșeală cu un cocktail Molotov. „Iată protestele pașnice ale democraților”, a scris președintele ca explicație la videoclipul care a stârnit multă rumoare, fiindcă arată și eforturile altor protestatari de a stinge focul care începuse să se întindă de la încălțăminte spre pantalonii victimei.

Sânbătă, la Portland (Oregon) s-a înregistrat cea de-a 100-a noapte de proteste antiracism, în timpul căreia demonstranții au lansat mai multe cocktailuri Molotov pe durata ciocnirilor cu forțele de poliție, care au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și gloanțe false pentru a dispersa mulțimile de oameni. Aproape 30 de persoane au fost arestate și sute de oameni au format un marș către sediul poliției, cu coifuri de hârtie inscripționate și steaguri Black Lives Matter, în cadrul uneia dintre cele mai brutale cofruntări ale acestei veri fierbinți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marșul a început vineri noapte, în Kenton Park, locul tradițional al protestelor, și s-a îndreptat spre sediul poliției locale. Fotografiile și filmările de la fața locului arată că mai multe cocktailuri Molotov au fost aruncate pe străzile orașului, alături de pietre și alte obiecte, în vreme  ce un număr redus de agenți au ținut piept incidentelor. Într-un alt clip dat publicității, polițiștii îndeamnă manifestanții să părăsească zona, pe măsură ce cocktailurile Molotov se lovesc de asfalt și declanșează incendii.

Pe de altă parte, locuitorii din zonele confruntărilor au format adevărate baricade și pichete pentru a împiedica pătrunderea protestatarilor în curțile lor. Relatările din Portland relevă că au fost semnalate urme de sânge în mai multe locații ale confruntărilor. Prin urmare, autoritățile au etichetat manifestația ca fiind o revoltă, protestatarii refuzând să părăsească zona chiar și după somații repetate.

O vară foarte instabilă

Însă astfel de scene au devenit aproape generalizate, apreciază specialiștii. În Pittsburgh, un grup de demonstranți a cerut, cu lumânări aprinse și clopoței în mână, în fața casei primarului Bill Peduto, să ia acțiune contra aplicării defectuoase a legii locale, care a arestat 4 manifestanți. Ceva mai la sud, în Tallahassee (Florida), 20 de persoane au fost arestate, sâmbătă, după ce un complet de judecată local a decis că focurile de armă trase de 3 ofițeri au fost justificate.

Faimosul Kentucky Derby a fost marcat, sâmbătă, în Louisville, de protestele unor suporteri ai lui Trump înarmați până în dinți, care s-au confruntat cu așa-numita Not F***** Around Coalition (NFAC), o grupare radicală de culoare anti-Trump, care a denunțat moartea tinerei Breonna Taylor. De altfel, gruparea anti-Trump Refuse Fascism a organizat, sâmbătă, o serie de proteste de-a lungul Statelor Unite. Majoritatea membrilor NFAC provin din statul Georgia, potrivit relatărilor de la fața locului. NFAC a amenințat că va reveni de câte ori va fi nevoie dacă procurorul general din Kentucky David Cameron nu va face dreptate Breonnei Taylor.

Manifestări violente au mai avut loc și în Rochester (New York), unde s-au înregistrat 4 nopți de proteste consecutive, declanșate de moartea în luna martie a lui Daniel Prude, un tânăr de culoare de 29 de ani,  împușcat de 7 ori în spate, ca și în cazul recent al lui Jacob Blake. În jur de 2.000 de protestatari au fost dispersați de poliția din Rochester cu bastoane, gloanțe de cauciuc și gaze. Potrivit Fox News, 11 civili și 3 polițiști au fost răniți în noaptea de vineri.

În Tallahassee, 15 persoane au fost arestate sâmbătă, pe fondul protestelor care au implicat focuri de armă ale forțelor de poliție contra a 3 manifestanți, declarate legale de către un judecător local. La Washington D.C., protestatarii au inundat străzile pe skateboard, biciclete și în mars către Lafayette Square și Casa Albă, în vreme ce Trump și-a petrecut sâmbăta jucând gol în Sterling (Virginia), sfidând protestatarii, cărora nu le-a oferit nicio reacție, informează dailymail.co.uk.