Trump și-ar dori ieșirea SUA din NATO. Cum încearcă Congresul american să oprească asta

Sursa foto: EPA/JUSTIN LANE / POOL

Donald Trump s-a declarat în favoarea ieșirii SUA din NATO încă din primul mandat de președinte. Motivul principal este acela că America investește foarte mult în armament și nu toate statele contribuie la fel din această perspectivă

Donald Trump a vrut să scoată Statele Unite din NATO în timpul primului său mandat. Dar  înalții oficiali ai administrației l-au spus în mod repetat să renunțe. Acum favoritul prezidențial republican discută deja cum ar putea să ducă la bun sfârșit această idee. Mai ales dacă cererile sale nu sunt îndeplinite de NATO.

Ce a stârnit interesul lui Trump

Trump se gândește și la posibilitatea de a reduce dramatic implicarea americană într-o simplă poziție „de așteptare” în NATO. Printre cererile sale ar fi și aceea ca membrii non-americani să-și mărească și mai mult cheltuielile pentru apărare. Iar principiului fundamental conform căruia un atac asupra unui membru este echivalează cu un atac asupra tuturor să fie reevaluat.

O posibilitate care a stârnit interesul lui Trump în ultimele luni este ceea ce fostul președinte a numit în mod privat „NATO în așteptare”. O sursă apropiată fostului președinte descrie ideea ca având potențialul de a „exploda o gaură direct prin NATO”. Ideea lui Trump vine de la scriitorul conservator dr. Sumantra Maitra.

„Birocratia NATO este o barieră în calea reducerii angajamentului american”, se arată în scurt în lucrarea scriitorului. Surse apropiate spun că acest document a circulat într-adevăr în cercul imediat al lui Trump. „Au fost câteva idei care i-au plăcut fostului președinte”, spune un fost oficial al administrației fostului președinte.

”În al doilea mandat, aproape sigur ne vom retrage din NATO”

„Într-un al doilea mandat al lui, aproape sigur ne vom retrage din NATO”. Este declarația lui John Bolton, fost consilier al lui Trump. „Bătrânii americani plătesc o mare majoritate a facturilor NATO și bani din afară, mergând în Ucraina. FOARTE Nedrept!”. A spus  Trump pe platforma sa Truth Social în ianuarie.

Donald Trump. Sursa foto: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Această perspectivă a determinat Senatul să adopte în cursul verii un amendament la Legea privind autorizarea apărării naționale. Legislația, introdusă ar interzice oricărui viitor președinte să se retragă din NATO fără aprobarea a două treimi din Senat. Măsura ar bloca orice încercare de retragere oficială a Congresului.

Dar nu ar împiedica o viitoare administrație Trump să submineze încrederea în garanțiile de securitate ale SUA. „Încă vrea să iasă”, spune un consilier al lui Trump. Acesta adaugă că nu este clar dacă „ar urma cu adevărat” în acest sens, având în vedere istoricul său ca președinte. „Dar el vrea o echipă de politică în jurul lui în prezent, care este mult, mult mai dură cu NATO. Decât orice a făcut el în trecut”, adaugă acest consilier. „Asta este o diferență.”