Donald Trump vrea începerea verificării cronologiei personale de pe reţelele de socializare a celor care solicită obţinerea unei vize de intrare în SUA. Propunerea, care vine de la Departamentul de Stat, după cum relatează BBC, este aceea de a cere celui care solicită viză, detalii despre conturile Facebook şi Twitter, adrese de e-mail, pseudonime, călătorii, ce activităţi au rudele... practic toată viaţa privată.
Măsura respectivă interesează circa 14,7 milioane de persoane pe an şi ţinteşte identificarea şi controlarea acelora care vor viză, atât imigranţi cât şi non imigranţi. Grupuri care tutelează drepturile civile contestă spunând că este un amestec în viţa privată care ar putea dăuna libertăţii de expresie. Utilizatorii, se subliniază, ar avea limitări în exprimare şi ar putea fi interpretaţi greşit de către SUA, din momentul obţinerii vizei.
Cine prezintă cerere de viză va trebui să furnizeze toate identităţile folosite pe reţelele de socializare în ultimii 5 ani. Potrivit BBC, vor fi cerute atât numerele de telefon cât şi adresele de e-mail, dar şi cronologia călătoriilor din ultimii 5 ani. De asemenea, solicitanţii de viză va trebui să spună dacă ei sau rude ale lor au fost implicaţi în activităţi teroriste.
Măsura ar cuprinde 20 de platforme online, spune New Yok Times, de la Facebook la Google, de la LinkedIn la Myspace, de la Pinterest la Reddit, de la Tumblr la Twitter, dar şi site-ul de microblogging chinez SinaWeibo sau reţeaua de socilaizare rusă VK. . Propunerea n-ar lovi ţările care se bucură de statutul de 'visa free', ci cetăţenii unor ţări ca India, China, Mexic (şi multe altele).
''Adunând aceste informaţii, vom întări sistemul nostru de control al celor care cer viză pentru a confirma propria identitate'', a făcut cunoscut Departamentul de Stat, citat de New York Times. Pe baza regulilor lansate în mai anul trecut, autorităţile trebuie să verifice pseudonimele folosite pe reţelele de socializare doar dacă consideră că această informaţie este necesară pentru confirmarea identităţii lor, sau să conducă la controale mai riguroase pentru siguranţa naţională, aminteşte BBC.