Cei care doboară statuile din toată țara sunt anarhiști care urmăresc să creeze tulburări în loc să răspândească un mesaj real, a declarat joi președintele SUA Donald Trump.
Donald Trump a declarat pentru Sean Hannity, de la Fox News, că vandalismul, distrugerea, incendiul și violența care au loc în toată țara se întâmplă în orașe conduse de democrați, precum Chicago și Seattle. Revoltele și protestele au continuat în marile orașe începând cu weekendul Memorial Day, când George Floyd, un bărbat negru, a fost ucis de un ofițer de poliție alb din Minneapolis.

„Vor să destabilizeze țara noastră”, a spus președintele SUA. „Joe Biden vrea ca ascest lucru să se întâmple în toată ar fi țara”, a adăugat Donald Trump. „Omul acela nici măcar nu poate vorbi ca lumea”, a mai spus Donald Trump.

Protestatarii Black Lives Matter au dărâmat statuile confederate din întreaga țară și și-au mutat recent atenția spre dărâmarea altor monumente, chiar și spre cei care onorează aboliționiștii. Preşedintele SUA Donald Trump a ameninţat joi cu “pedepsirea” protestatarilor din Washington care încearcă să răstoarne statui ale unor figuri istorice.
“În fiecare seară vom fi din ce în ce mai duri”, a spus Trump în timpul unui eveniment al primăriei difuzat parţial de Fox News. “La un moment dat va trebui să existe pedepse pentru că trebuie să fie. Aceşti oameni sunt vandali, dar sunt agitatori, dar sunt cu adevărat – sunt terorişti într-un anumit sens”, a afirmat preşedintele american.

În Seattle, protestatarii au preluat un sediu al poliției și aproximativ șase străzi dintr-un cartier din centru, nepermițând poliției și oficialilor orașului să le acceseze teritoriul. Un alt grup a încercat să înființeze o zonă similară în Washington, D.C.

Preşedintele Donald Trump l-a acuzat joi pe unul din liderii mişcării Black Lives Matter (BLM, Vieţile negrilor contează) că a făcut apel la revoltă, într-un interviu acordat Fox News, informează AFP, citată de Agerpres. “Este trădare, răzvrătire, revoltă!”, a înfierat pe Twitter preşedintele american, cu referire la afirmaţiile preşedintelui filialei din New York a BLM, Hawk Newsome.

Activistul declarase miercuri că “dacă această ţară nu ne oferă ceea ce ne dorim, vom reduce acest sistem la cenuşă şi îl vom înlocui”. “Aş putea vorbi la figurat sau literal, este o chestiune de interpretare”, a adăugat el. Ulterior, acesta a explicat că nu încurajează revoltele, dar că nici nu le condamnă.