Preşedintele consolidează tabăra conservatoare a administraţiei sale: după ce l-a promovat pe tăiosul director al CIA Mike Pompeo în locul prudentului Rex Tillerson, în fruntea Departamentului de Stat, el l-a înlocuit şi pe consilierul pentru securitate, moderatul H.R. McMaster, cu durul John Bolton, naţionalist convins şi adept al loviturilor militare preventive.
John Bolton, analist al canalului Fox, a fost promovat joi în foarte influentul post de consilier pentru securitate. După efemerul Michael Flynn, constrâns să demisioneze după numai patru săptămâni, din cauza „Scandalului Rusia”, şi McMaster, el este al treilea care ocupă acest scaun.
Numirea unui conservator, adept fără nuanţe al doctrinei Trump, „America First”, are loc în pline negocieri cu Coreea de Nord şi în momentul în care şeful de la Casa Albă şi-a anunţat intenţia de a repune în discuţie Acordul Nuclear cu Iranul. Cine este John Bolton?
1.Şoimul nu stă la discuţii
Bolton este la fel de cunoscut pentru mustaţa sa ca şi pentru stilul său provocator şi agresiv. La 69 de ani, el este una dintre figurile emblematice ale taberei „Şoimilor” de la Washington (adepţii abordărilor în forţă ale problemelor internaţionale). Cronicar al canalului conservator TV Fox News şi preşedinte al Gatestone Institute, o platformă media declarată anti-islamistă, Bolton nu pierde vremea cu măsuratul cuvintelor.
Pe când avea doar 18 ani, acest sălbatic opozant al comunismului scria un articol în gazeta liceului din McDonough, cu titlul: „Nici un fel de pace în Vietnam!” A fost ambasador al Statelor Unite la ONU (2005-2006) în administraţia Bush. La numirea sa, Joe Biden, pe atunci senator, exclama: „E ca şi cum ai băga un taur în magazinul de porţelanuri!”
2. Adept al războiului din Irak
Ca orice „Şoim”, Bolton este un partizan al utilizării forţei pe scena internaţională. După 11 septembrie, a fost un propovăduitor al războiului în Irak. Trump, în schimb, a criticat acest război în campania sa electorală, dar a adăugat că, odată declanşat, trupele americane nu trebuiau să se retragă. Întrebat despre un posibil conflict pe această temă cu Trump, Bolton a afirmat: „Eu am opiniile mele şi le voi prezenta preşedintelui”, apărând necesitatea ca şeful statului să aibă un schimb liber de păreri cu consilierii săi.
3. Partizan al loviturii preventive împotriva Coreei de Nord
În timp ce Casa Albă şi Departamentul de Stat pregătesc summitul istoric dintre Trump şi Kim Jongun, nominalizarea lui Bolton pare un factor de presiune asupra Coreei de Nord. În ultimii ani, noul consilier a pledat pentru o abordare dură, care să împiedice Phenianul să deţină bomba atomică. „Bolton militează demult pentru o acţiune militară preventivă împotriva Coreei de Nord, iar desemnarea sa pe postul de consilier pentru securitate naţională este un semnal puternic că preşedintele Trump rămâne deschis faţă de această opţiune”, comentează Abraham Denmark, fost însărcinat cu problemele Asiei de Est în Departamentul de Stat al lui Obama.
„Trebuie să ne aşteptăm şi la o abordare mai conflictuală faţă de China. Un război comercial ar putea să fie numai începutul unei competiţii geopolitice mai vaste”, spune Denmark, citat de Le Figaro. Iar Bonnie Glaser, specialistă în Asia la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, punctează: „Bolton susţine de multă vreme ideea unei schimbări de regim în Coreea de Nord şi legături mai strânse cu Taiwanul. Legaţi-vă centurile de siguranţă.”
4.Acordul nuclear cu Iranul trebuie abrogat
Aducerea lui Bolton survine în timp ce Donald Trump a dat termen până pe 12 mai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, trei dintre puterile semnatare ale Acordului Nuclear cu Iranul din 2015, „cel mai prost” dintre acorduri, după cum afirmă şeful de la Casa Albă. La unison cu noul său consilier: „Acordul nuclear iranian a fost o greşeală strategică în 2015. Acest acord trebuie abrogat, iar America trebuie să creeze o nouă realitate, în concordanţă cu actele regimului iranian”, scria Bolton pe Twitter în 29 ianuarie curent.
El este un adept fervent al sprijinirii de către Washington a opoziţiei iraniene, dacă aceasta cere ajutor din exterior, pentru a favoriza o schimbare de regim.
5.Problema mustăţii
„Lui Donald Trump nu îi va plăcea mustaţa lui. Nu cunosc pe nimeni care să fie cu adevărat apropiat de Donald şi să poarte mustaţă”, a declarat un apropiat al preşedintelui pentru Washington Post. Şi fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, prevede că „mustaţa lui Bolton este o problemă”, deoarece este considerată „demodată” de preşedinte, dacă e să credem cartea lui Michael Wolff, Focul şi Furia.
Pe de altă parte, potrivit Washington Post, Trump a fost încântat de prestaţiile de la Fox News ale lui Bolton, pe care le-a considerat „fun”, gândindu-se că i-ar prinde bine un consilier care „dă bine la televizor”