Autoritățile chineze au pătruns luni, 27 iulie, în incinta consulatului Statelor Unite de la Chengdu, la scurt timp după plecarea ultimilor funcționari americani, punând astfel capăt unui nou episod al Războiului Rece dintre cele două superputeri.
Într-un gest nu lipsit de simbolistică, steagul cu dungi și stele al Statelor Unite a fost coborât luni, în interiorul incintei diplomatice, imagini puternic mediatizate de televiziunea chineză.
Spre deosebire de zilele precedente, forțele de ordine chineze nu le-au mai permis ziariștilor străini să se apropie de reprezentanța diplomatică.
Într-un comunicat laconic, Ministerul chinez de Externe a confirmat închiderea consulatului, arătând că autoritățile regimului comunist au „luat în posesie” clădirea la ora locală 10.00 (02.00 GMT), informează AFP.
Ceva mai devreme, ultimii funcționari americani au părăsit incinta pe jos. Unii purtau un rucsac în spate, alții își împingeau bicicletele de ghidon, arată agenția franceză.
Cu o zi înainte, un autocar cu geamurile mate părăsise clădirea în huiduilelile „opiniei publice” strânse cu această ocazie.
Inaugurat în 1985, consulatul american din Chengdu a devenit vineri ultimul subiect pe lunga listă cu teme de discordie dintre Beijing și Washington, atunci când China a ordonat închiderea misiunii diplomatice.
Decizia a fost luată ca represalii la închiderea consulatului chinez de la Houston, din Statele Unite, de către administrația Trump, pe motiv că aici se desfășoară activități de spionaj.
Beijingul a protestat după pătrunderea în forță a agenților americani în incinta consulatului iar personalul chinez a fost evacuat.
Clădirea din Houston este „o proprietate națională a Chinei”, declarat Ministerul de Externe de la Beijing, invocând dreptul internațional.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat joi că reprezentanța diplomatică chineză din Houston, al patrulea oraș ca mărime din Statele Unite, era o „placă turnantă pentru spionaj și furtul de proprietate intelectuală”.
„Anumiți funcționari ai consulatului Statelor Unite de la Chengdu s-au dedat la activități care le depășeau atribuțiile, s-au amestecat în afacerile interne ale Chinei și au pus în pericol securitatea și interesele chineze”, a acuzat la rândul ei partea chineză.
Represaliile mutuale survin într-un context de degradare gravă a relațiilor americano-chineze, merele discordiei înmulțindu-se în ultimele luni. Cele mai importante sunt represiunea manifestațiilor pro-democratice de la Hong Kong, odată cu intrarea în vigoare a unei noi legi draconice privind securitatea manipularea datelor și ascunderea de către regimul comunist a informațiilor privind pandemia de COVID-19 și tensiunile din Marea Chinei de Sud.