Donald Trump a lansat pe Twitter un atac la adresa Chinei, acuzând Beijingul pentru manipularea monedei naționale și mobilizarea de forțe din Marea Chinei de Sud.
Mesajul președintelui american ales adâncește conflictul diplomatic, început sâmbătă, când Trump a acceptat să vorbească la telefon cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, primul astfel de contact din 1979 încoace.
Donald Trump a respins ideea că ar fi trebuit să aibă o discuție lămuritoare cu Beijingul.
Mesajul de pe Twitter al lui Trump sună astfel:
„China ne-a întrebat pe noi dacă este OK să-și devalorizeze moneda (făcând dificil pentru companiile noastre să mai fie competitive), să taxeze la greu produsele noastre care merg în țara lor (Statele Unite nu le taxează) sau să aibă o mobilizarea masivă de forțe în Marea Chinei de Sud?”
Presa de duminică din China încercase să-l scuze pe Trump, prezentându-l ca pe un novice în afacerile externe, a cărui convorbire telefonică cu președintele taiwanez a fost o gafă mai degrabă decât o reorientare a politicii Statelor Unite în Asia.
Ziarul guvernamental China Daily a scris că „lipsa de experiență” a președintelui ales l-a făcut să accepte telefonul de la Tsai Ing-wen, însă a avertizat că orice altă provocare la adresa relațiilor actuale dintre Statele Unite și China va primi un răspuns mai sever.
Articolul nota:
„Dacă Trump dorește să încalce principiul unei Chine Unice, atunci va distruge relațiile sino-americane.”
Membri ai echipei lui Trump au luat însă apărarea discuției telefonice cu Taiwanul, deși unii au susținut că a fost vorba de un gest de politețe elementară, iar alții de o provocare intenționată.
Mike Pence, vicepreședintele ales, a declarat că Trump a acceptat pur și simplu „un telefon de curtoazie” de la Tsai, așa cum a procedat în cazul a peste cincizeci de lideri din întreaga lume.
Într-o declarație pentru ABC, Pence a spus:
„De politică ne vom ocupa după 20 ianuarie (data învestirii – n.r.). Acum a fost vorba doar un telefon de curtoazie.”
Reince Priebus, viitorul șef al administrației prezidențiale, a declarat în schimb că Trump „a știut exact” semnificația telefonului, dar că președintele ales nu intenționează să semnaleze o schimbare majoră în politica față de China.
Newt Gingrich, fost președinte al Camerei și unul dintre apropiații lui Trump, a declarat la Fox News că telefonul a vrut să arate că „Beijingul nu dictează cu cine vorbește un președinte american”.
Într-un alt mesaj pe Twitter, Trump scrisese:
„Este interesant că Statele Unite vând Taiwanului arme de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să primesc un telefon de felicitare.”
În timp ce Donald Trump a fost avertizat de unul dintre rivalii mondiali, el a fost lăudat de altul.
Vladimir Putin a declarat că dorește „cooperare” cu „inteligentul” Trump.
Într-o declarație la NTV, liderul de la Kremlin a spus:
„Trump a fost un întreprinzător și un om de afaceri. Este deja un om de stat, este șeful Statelor Unite ale Americii, una dintre cele mai puternice țări din lume. Faptul că a avut succes în afaceri sugerează că este un om inteligent. Iar dacă este un om inteligent, atunci el va atinge pe deplin și destul de rapid un alt nivel de responsabilitate. Presupunem că va acționa de pe aceste poziții.”
În vreme ce primele gesturi diplomatice ale lui Trump au ridicat semne de întrebare, competiția pentru ocuparea postului de viitor secretar de stat rămâne deschisă.
Consilierii lui Trump au dezvăluit că lista candidaților s-a mărit, mai multe discuții fiind programate săptămâna aceasta.
Mitt Romney, candidatul Republican pentru Casa Albă din 2012, și Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, au fost considerați favoriții lui Trump, însă se pare că steaua lor apune.
În schimb, pe lista pretendenților a intrat David Petraeus, fostul șef al CIA, care a demisionat în 2012, după ce a dezvăluit informații clasificate biografei sale cu care a avut o legătură amoroasă.