Ocazia lui Trump de a schimba fața Americii pentru zeci de ani

Promisiunile făcute de Donald Trump în campania electorală au părut atât de radicale încât au fost privite cu circumspecție de aliați și cu ironie de inamici. Având deja majoritatea politică în Congres, liderul de la Casa Albă are acum oportunitatea de a obține și o majoritate „juridică” zdrobitoare la Curtea Supremă, instituție cheie a SUA.

Judecătorul Anthony Kennedy, membru al Curții Supreme a Statelor Unite și-a anunțat miercuri retragerea. Deși numit în 1988 de conservatorul președinte republican Ronald Reagan, Kennedy a fost mai degrabă un compromis politic cu stânga, după ce prima opțiune a lui Reagan, judecătorul Robert Bork, fusese respins de Senat.

Astfel, moderatul Anthony Kennedy, astăzi în vârstă de 81 de ani, a avut un rol cheie în decizii cruciale ale Curții Supreme. Suficient de conservator pentru a vota în favoarea finanțării nelimitate a campaniilor electorale, a dreptului de a purta armă, sau a abolirii Obamacare, Kennedy a fost totuși suficient de liberal pentru a înclina balanța în favoarea legalizării căsătoriilor homosexuale, în iunie 2015, sau a menținerii dreptului la avort neîngrădit, în iunie 2016.

 

Căsătoriile Gay, în pericol

Retragerea judecătorului Ken nedy îi oferă lui Trump o ocazie excepțională de a-și promova agenda conservatoare: președintele va avea pentru a doua oară ocazia în 18 luni să numească un judecător în conformitate cu viziunile și planurile sale. Dacă, însă, în aprilie 2017, el a înlocuit un conservator cu un alt conservator (Antonin Scalia cu Neil Gorsuch), de data aceasta el are oportunitatea de a înlocui un un moderat, puternic marcat de perceptele Corectitudinii Politice, cu un conservator autentic, fidel principiilor Părinților Fondatori.

Prin această schimbare, Trump va avea asigurat în Curtea Supremă un vot de 5 – 4, chiar și în cele mai controversate cazuri. Presa de stânga americană și-a exprimat deja temerile că dreptul la avort și cel la căsătorie între persoane de același sex sunt în pericol.

Oficiali de la Casa Albă au declarat pentru Reuters că Donald Trump are ocazia de a remodela chipul Justiției americane pentru decenii de acum încolo.

Iar președintele, vorbind la un miting cu susținătorii săi din Dakota de Nord, a asigurat: „Trebuie să alegem un judecător grozav. Trebuie să alegem unul care să rămână acolo pentru următorii 40 sau 50 de ani.”

 

Timpul lucrează în favoarea lui Trump

Destui președinți ai Statelor Unite nu au avut ocazia numirii nici măcar a unui judecător la Curtea Supremă; Trump o va face de două ori în doar 18 luni. Și, până la sfârșitul mandatului, s-ar putea ca această ocazie să se ivească din nou. Din cei patru judecători „liberali” rămași, Ruth Bader Ginsburg a împlinit 85 de ani și a supraviețuit la două cancere, iar Stephen Breyer va împlini 80 de ani în vara aceasta. Dincolo, în tabăra conservatoare, nici unul dintre cei patru judecători actuali nu are mai mult de 70 de ani.

 

„Războiul lumilor” la Senat

Înlocuirea lui Anthony Kennedy va declanșa o bătălie uriașă în Senatul american, spun experții. Democrații, aflați în minoritate, nu au posibilitatea de a bloca nominalizarea lui Trump, dar vor face uz de toate mijloacele politice și procedurale pentru a obstrucționa sau întârzia decizia până la alegerile de la jumătatea mandatului, din luna noiembrie, când speră să recucerească majoritatea.

Miza bătăliei este uriașă: pentru prima dată de mai bine de un sfert de secol, una dintre tabere are posibilitatea de a-și instala o majoritate partizană solidă la Curtea Supremă, pentru a-și impune neîngrădit viziunea politică.

Pe de altă parte, oficiali de la Casa Albă, citați de Reuters, spun că Trump va începe rapid discuțiile cu candidații care se află cuprinși pe o listă cu 25 de nume, realizată special în acest scop de organizația conservatoare Federalist Society. Președintele speră să își treacă propunerea prin Senat până în toamnă, astfel încât entuziasmul provocat în rândul alegătorilor conservatori să aducă o victorie categorică în scrutinul din noiembrie.

Republicanii luptă să își păstreze majoritatea în ambele Camere ale Congresului, dar sondajele de opinie arată că democrații au șanse să redobândească controlul în Camera Reprezentanților.

„Când te afli într-un an cu alegeri la jumătate de mandat, grija cea mai mare este să te asiguri că tabăra ta are o prezență suficient de mare la vot”, a declarat un oficial de la Casa Albă. „O bătălie spectaculoasă pentru Curtea Supremă le va reaminti cu siguranță votanților tăi care este miza aflată în joc.”

 

Uragan în Justiție

Curtea Supremă, chiar și cu Anthony Kennedy în componență, i-a asigurat lui Donald Trump o serie de victorii în cazuri cu o mare miză politică. Nu mai departe de marțea aceasta, ea a validat interdicția de a intra în Statele Unite a persoanelor din șase țări, majoritatea musulmane, o măsură cheie din agenda anti-imigrație a lui Trump.

O Curte și mai conservatoare îi va „ține spatele” președintelui pe fronturile juridice care s-au deschis deja, cum ar fi separarea familiilor pătrunse în mod ilegal în Statele Unite sau retragerea protecției asigurate așa-zișilor „Visători” („Dreamers”), tineri aduși ilegal în țară pe când erau copii.

 

Judecători în serie

Scaunul rămas vacant la Curtea Supremă, după decesul judecătorului Antonin Scalia, a fost un factor important de mobilizare a conservatorilor în spatele lui Trump, în alegerile din 2016. Acesta a folosit fiecare ocazie pentru a le spune alegătorilor că el este singurul care poate împiedica stânga să preia controlul asupra Curții Supreme, ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Hillary Clinton ar fi câștigat alegerile prezidențiale.

De asemenea, Trump a avut ocazia să numească un număr record de judecători (21) în foarte influentele curți de apel federale, sprijinit necondiționat în această cavalcadă juridică de votul Senatului. Tot Trump a numit și 20 de judecători de curți districtuale.

Președintele a părut foarte entuziasmat miercuri, după anunțul de retragere făcut de Anthony Kennedy: „Vom începe să căutăm un nou judecător pentru Curtea Supremă imediat. Și sper că alesul va fi o persoană excepțională.”