TRUMP RENUNȚĂ LA „PAX AMERICANA”. Cum va arăta lumea fără „jandarmul mondial”
- Ovidiu Drug ă
- 25 iunie 2018, 08:14
Lumea e în fața unor transformări uriașe, chiar mai profunde decât căderea comunismului. Doctrina „America First” a președintelui Donald Trump dă lovitură după lovitură sistemului Pax Americana care a condus în mare măsură lumea după al doilea război mondial.
În zilele noastre, Pacea Americană se bazează pe puterea militară imensă a Statelor Unite, care nu poate fi contrabalansată de nicio alianță militară. Practic, în niciun punct al lumii, nimeni nu se poate opune cu real succes puterii americane. De altfel, SUA are și cel mai mare sistem de alianțe din lume, care include NATO, ANZUS, Rio Pact dar și alianțe cu multe alte țări din lume, precum Japonia. Dincolo de puterea militară, Statele Unite finanțează și susțin cele mai mari instituții transnaționale din lume, precum Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional. Iar această politică americană nu datează de azi de ieri. Fărp Planul Marshall și fără ajutorul dat reconstrucției Japoniei, e greu de crezut că marile puteri economice ale lumii ar fi ajuns la prosperitatea de astăzi. Toate aceste ajutoare au fost un răspuns la pericolul extinderii comunismului. După căderea Uniunii Sovietice, Statele Unite și-au asumat rolul de singură putere mondială, ba chiar de jandarm al lumii. Eforturile americane au asigurat în mare măsură pacea lumii, dar cu un cost. Contribuabilul a plătit totul din „visul său american”. A plătit nu numai pentru cei din țările sărace, dar a îmbogățit până la proporții fabuloase o întreagă pleiadă de rechini mondiali, elitele financiare ale lumii. Astăzi, însă, președintele Donald Trump pare să se fi săturat ca America să plătească singură pentru Pax Americana. Dar nu e vorba doar de a cere aliaților Americii să-și îndeplinească obligațiile ca membrii NATO, ci de acte politice care zgâlțâie din temelii ordinea mondială- de la războiul comercial cu cei care care inundă piața americană cu mărfuri, până la retragerea din acordul nuclear cu Iranul.
Cum va arăta lumea în condițiile în care America va renunța nesilită de nimeni la hegemonia mondială, e greu de spus. Evident, Rusia și China vor încerca să profite de locul lăsat gol pentru a-și extinde influența. Cea mai mare povară o va suporta însă Uniunea Europeană, Visul unui stat post-național e pe cale să se prăbușească. Fără sprijinul celei mai mari democrații din lume, concepte precum „multiculturalism” sau “corectitudine polică” vor fi greu de susținut. Probabil că retragerea Americii de la cârma lumii va aduce multe conflicte, dar primii care vorsimți că le fuge lumea de sub picioare vor fi miliardarii globaliști care profită de zeci de ani de sistemul susâinut de America. Nici birocrații de la Bruxelles nu au motive să se bucure. Epoca lor se apropie de sfârșit.