Trump îi trimite cel mai clar mesaj lui Putin: bombardiere B-52 în Europa

US Air Force a anunțat, via un comunicat, că bombardiere strategice B-52H Stratofortress, capabile să poarte arme nucleare și aparținând unității „2nd Bomb Wing”, parte din Air Force Global Strike Command, au fost trimise în Europa, mai exact la baza Fairford din Marea Britanie. Este cea mai mare desfășurare de B-52H din martie 2003, înaintea intervenției militare din Irak.

Statele Unite au explicat că misiunea bombardierelor este ameliorarea interoperabilității cu forțele aeriene aliate și contribuirea menținerii unei posturi disuasive pe Vechiul Continent. Evident, nu este prima oară când B52H sunt trimise în Europa pentru a lua parte la exercițiile realizate în cadrul NATO. Dar desfășurarea lor a fost acum decisă pe fondul creșterii tensiunilor dintre Washington și Moscova, odată cu îngroparea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Potrivit Opex 360, US Air Force a trimis șase B-52H Stratofortress (capabile să poarte rachete de croazieră și bombe nucleare) la baza Royal Air Force din Glouchestershire, în Marea Britanie. Potrivit MilRadar, site specializat în urmărirea deplasării avioanelor militare, după ce au părăsit baza din Barksdale (Louisiana), două bombardiere B-52H au aterizat la baza RAF din Gloucestershire. DRYER91 și DRYER92 sunt numele de cod ale aparatelor americane, potrivit MilRadar. Pe de altă parte, Military.com informează că șase aparate sunt găzduite la baza Fairfort. Este vorba de cea mai importantă deplasare de bombardiere B-52 după luna martie a anului 2003, când SUA și Marea Britanie se pregăteau de lansarea intervenției militare în Irak.

Însă, potrivit datelor strânse de site-ul rusesc PlaneRadar, citat de press.tv, unul din bombardierele B-52H trimise în Europa, a făcut un ocol deasupra Mării Baltice, de unde s-a îndreptat către frontiera maritimă a enclavei ruse din Kaliningrad. Apoi, păstrând transponderul deschis, s-a îndreptat spre coastele britanice. Vineri, Rusia a anunțat că un nou sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumph a fost dispus în poziție de luptă în regiunea Kaliningrad. Zborul acestui avion la o distanță de tir de baza navală din Kaliningrad este probabil un mesaj trimis lui Putin ca răspuns la un raid simulat al aviației ruse contra unei stații radar instalată pe insula norvegiană Vardo, anul trecut. „La o distanță de aproximativ 120 de km de frontiera maritimă rusă, avionul s-a aflat timp de câteva minute în zona de acțiune apărării antiaeriene rusă”, a indicat ulterior Sputnik. În 15 martie, un B-52H a efectuat un zbor de-a lungul frontierei nord-vest a Rusiei, în regiunea Mării Baltice, a anunțat ministerul rus al Apărării, apropiindu-se la 150 km. A fost a doua oară în cursul unei săptămâni când un B-52H s-a apropiat de frontiera nord-vestică rusă, deasupra Mării Baltice.

Frontierele rusești, asaltate de avioane-spion

În 2017, ultima dată când un B-52H american a fost semnalat operând în apropierea frontierelor rusești, deasupra Mării Baltice, un avion de luptă rusesc Su27 l-a interceptat și l-a escortat în afara zonei. SUA și aliații din NATO și-au sporit considerabil prezența în apropiere de frontierele Rusiei, după criza din Ucraina din 2014, efectuând un număr crescut de exerciții în regiune și crescând numărul de soldați desfășurați în permanență în țările baltice, Polonia și România. Armata rusă detectează și supraveghează regulat avioanele-spion americane și dronele de recunoaștere care operează în apropierea frontierelor rusești în mările Baltică și Neagră dar și în apropiere de Siria, în Mediterana. Potrivit cifrelor ministerului rus al Apărării, rețeaua de apărare aeriană a Rusiei a detectat și urmărit peste o mie de avioane-spion străine și drone care zburau de-a lungul frontierelor rusești, în 2018.