Trump este gata să-l „pocnească în nas” pe Kim

Statele Unite pregătesc un atac militar de avertisment asupra Coreei de Nord, pentru a determina regimul de la Phenian să abandoneze programul nuclear și balistic

Administrația americană și-a intensificat „dramatic” în ultimele luni pregătirile pentru o operațiune militară, din cauza temerilor că diplomația este neputincioasă în fața regimului de la Phenian, scrie The Daily Telepraph.

Una dintre opțiunile avute în vedere de americani este distrugerea unei baze de lansare înainte ca aceasta să fie folosită de Coreea de Nord pentru un nou test cu rachetă. Ar putea de asemenea fi vizate și depozite de armanent.

Scopul unei astfel de lovituri este să-i dovedească lui Kim Jong-un că Statele Unite sunt „hotărâte” să blocheze continuarea programului nuclear și balistic și să-l forțeze pe liderul comunist să se așeze la masa negocierilor.

Modelul loviturii din Siria

Trei surse – doi foști oficiali americani bine informați și un responsabil din actuala administrație – au confirmat faptul că Washingtonul lucrează la varianta militară.

„Pentagonul încearcă să identifice opțiunile pentru a-i pocni în nas pe nord-coreeni, pentru a-i avertiza și a le demonstra că suntem hotărâți”, a declarat un fost oficial american din domeniul securității pentru foarte seriosul ziar britanic.

Decizia lui Donald Trump de a bombarda o bază aeriană siriană acum câteva luni pentru a apăra „linia roșie” în ceea ce privește utilizarea armelor chimice este văzută ca un model pentru o astfel de acțiune. Sursele Daily Telegraph afirmă că ad ministrația Trump este mult mai dispusă să recurgă la opțiunile militare față de Coreea de Nord decât se credea îndeobște. Statele Unite au demarat deja o concentrare masivă de armament în zonă, pe care continuă să o dezvolte „pas cu pas”.

Doar 18 luni până când o rachetă nucleară coreeană va putea lovi America

Alastair Morgan, ambasadorul britanic în Coreea de Nord, a vizitat luna trecută Washingtonul, ocazie cu care a avut discuții secrete privind metodele de constrângere a lui Kim pentru a se așeza la masa negocierilor. O sursă britanică (probabil că tot ambasadorul Morgan, deși ziarul nu precizează), care a participat recent la o întrunire cu consilierul pentru Securitate H.R. McMaster și alți oficiali de la Washington a declarat: „Americanii au afirmat că nici descurajarea, nici negocierile nu funcționează în cazul Coreei de Nord. Cei care i-am auzit am rămas cu impresia că acțiunea militară este o opțiune pe care o iau foarte serios în considerare.”

Kim se mișcă foarte repede

Washingtonul este conștient că momentul în care Coreea de Nord va dezvolta o rachetă cu focoase nucleare capabilă să lovească America este foarte aproape. Acum câțiva ani se credea că Phenianul mai are nevoie de cel puțin o decadă pentru a fi capabil de o asemenea performanță, însă acum estimările experților vobesc de 18 luni.

Cota pariurilor: 4 la 10

Figuri cheie din administrația Trump au afirmat public răspicat că este inacceptabil să i se permită Coreei de Nord să ajungă la această capacitate. Trump însuși a declarat în mod repetat că „opțiunea militară” se află pe masă, în vreme ce administrația sa lucra la sporirea presiunii economice și diplomatice. Însă refuzul lui Kim de a negocia a determinat Casa Albă să privească tot mai insistent spre soluțiile militare.

Kori Schake, fost director pentru strategia de apărare în cadrul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, în perioada administrației Bush Jr., spune și ea că o acțiune militară este cât se poate de posibilă. „Decizia Casei Albe este limpede: fie Coreea de Nord acceptă să renunțe la armele sale nucleare, fie lansăm un atac preventiv pentru a le distruge”, a spus Schake. „În termeni de pariuri, aș spune că șansele unei astfel de acțiuni (militare – n.r.) sunt de 3 la 10. Alți experți spun 4 la 10.”

„Ne pierdem vremea negociind cu Omulețul-Rachetă!”

Membrii administrației Trump sunt împărțiți în legătură cu atitudinea ce ar trebui adoptată față de Coreea de Nord: în vreme ce Donald Trump însuși sau consilierul său pentru securitate McMaster înclină tot mai serios spre opțiunea militară, secretarul de stat Rex Tillerson și secretarul pentru Apărare, Jim Mattis, înclină pentru o soluție diplomatică. De altfel, imediat după ce pe 30 septembrie Tillerson anunța că Statele Unite au „canale de comunicare” cu Coreea de Nord, Trump i-a retezat-o cu două mesaje pe Twitter: „I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru secretar de stat, că își pierde vremea încercând să negocieze cu Omulețul-Rachetă” și „Menajează-ți energia, Rex, vom face ceea ce trebuie făcut”. Reținerile față de recurgerea la varianta militară sunt cauzate de incertitudinile privind modul în care va reacționa Kim Jong-un la un atac american și riscurile care decurg pentru țările din regiune, aliate ale Statelor Unite, în special Coreea de Sud și Japonia.