Cei doi lideri au abordat controlul armamentelor într-o serie de discuții telefonice din ultimele șase luni, în paralel cu negocierile purtate de emisarii lor la Viena.
Discuțiile, care păreau să se fi împotmolit, au căpătat un nou avânt după ce consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Robert O’Brien, s-a întâlnit cu omologul său rus, Nikolai Patrușev, la Geneva, pe 2 octombrie.
Acest eveniment l-a determinat pe reprezentantul lui Trump în negocierile pentru armele nucleare, Marshall Billingslea, să își întrerupă brusc o călătorie în Asia, pentru a zbura la Helsinki, în vederea unei întâlniri urgente cu reprezentantul lui Putin, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe, potrivit Axios.
Administrația Trump consideră că s-a ajuns la un acord de principiul care este acceptabil și pentru Putin și Patrușev.
Cu toate acestea, Riabkov ar fi avertizat sâmbătă că „există încă diferențe enorme în abordări, inclusiv la elementele centrale ale unui astfel de acord”.
Adjunctul șefului diplomației ruse a afirmat că așteptările pentru ajungerea iminentă la un acord sunt „nerealiste”.
Încheierea unui acord nuclear cu Rusia ar reprezenta o formidabilă realizare de politică externă pentru Donald Trump și un mare atu în alegerile din 3 noiembrie.
Alegerile prezidențiale din SUA nu sunt singura dată limită care se apropie. Pe 5 februarie expiră Noul START – ultimul tratat nuclear care mai este în vigoare între cele două țări.
Putin și-ar dori ca acesta să fie extins pe cinci ani, însă Trump a înghețat negocierile, deoarece dorește să aducă la masă și China.
Rose Gottemoeller, negociatoarea șefă pentru Noul START, este optimistă și crede că un acord este realizabil „mâine”, deoarece „liniile generale sunt trasate” și nu necesită precizia unui tratat obligatoriu.
Ea a adăugat că declarațiile reținute ale părții ruse sunt mai degrabă o tactică de negociere, știind că Washingtonul are un calendar mai strâns decât Moscova.
Însă, Putin nu își dorește în mod real ca acordul să fie ratat, prin depășirea termenului de 5 februarie, deoarece Trump ar putea să nu mai fie cel interesat să semneze, atât în eventualitatea că este reales sau că pierde.
Dacă Trump pierde, Putin ar fi nevoit să facă față incertitudinilor legate de noua administrație. În plus, până la instalarea acesteia, termenul de 5 februarie ar fi cu siguranță depășit.
„Trump a arătat cu claritate că dorește ca acordul să fie încheiat, și cred că Putin va dori foarte mult să semneze un acord cu președintele Trump”, a declarat Gottemoeller pentru Axios.