Finanţele lui Donald Trump au fost pe roşu între 1985 şi 1994, omul de afaceri new-yorkez pierzând în cea perioadă aproximativ 1.2 miliarde de dolari, potrivit informaţiilor apărute marţi în ziarul New York Times (NYT), fundamentate pe documente fiscale, transmite AFP.
Aceste dezvăluiri sunt făcute după refuzul Departamentului Trezoreriei de a transmite Congresului declaraţiile de impozit ale preşedintelui american, într-o nouă încleştare a liderului de la Casa Albă cu aleşii Partidului Democrat, majoritari în Camera Reprezentanţilor.
Potrivit investigaţiilor ziarului new-yorkez, ţinta constantă a criticilor pe care preşedintele Trump le adresează presei, starea financiară a magnatului din domeniului imobiliar şi a companiilor sale era, la acea vreme, catastrofală.
Conform NYT, Donald Trump pierduse atât de mulţi bani încât a reuşit să evite plata oricărui impozit pe venit în decursul a opt din cei zece ani cercetaţi. Cu toate acestea, ziarul scrie că nu ştie dacă autorităţile fiscale americane, după un audit al acestor declaraţii, au procedat la o recuperare a impozitelor.
În 1985 de exemplu, Trump a declarat că a pierdut 46.1 milioane de dolari, în special cu cazinourile şi hotelurile. Diversele sale afaceri au continuat să îi aducă pierderi anuale, a căror suma s-a cifrat la 1.17 miliarde de dolari în decursul acelui deceniu, scrie cotidianul new-yorkez.
NYT informează că nu a primit declaraţiile fiscale de la Donald Trump, ci le-a consultat printr-o persoană cu acces legal.
Cotidianul arată, de asemenea, că acest deceniu nu constitue subiectul conflictului dintre democraţi şi cel de-al 45-lea preşedinte al SUA privind publicarea declaraţiilor sale fiscale, opozanţii liderului republican fiind interesaţi de declaraţiile de impozit din ultimii ani.
Potrivit unui avocat al preşedintelui american, chestionat de NYT, informaţiile ziarului „despre declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump şi despre afacerile sale de acum 30 de ani sunt extrem de inexacte”.
În octombrie, NYT şi-a manifestat interesul faţă de situaţia financiară a lui Donald Trump, care ar fi primit peste 400 milioane de dolari de la părinţii săi, în parte graţie unor manevre de evaziune fiscală.