TRUMP și OPOZIȚIA din INTERIORUL ADMINISTRAȚEI SALE. Cum a luat naștere STATUL PARALEL în America? Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
- Ovidiu Drug ă
- 25 septembrie 2018, 13:29
Se spune că democrația este cea mai bună formulă de guvernare pentru că permite poporului să conducă statul prin reprezentanții lui, aleși pe o perioadă limitată de timp.
Dar oare așa să fie? Politicienii care au câștigat alegerile chiar pot să-și ducă la îndeplinire mandatul sau puterea lor este limitată de existența unui stat paralel, Deep State, cum îl numesc americanii?
Discuții cu privire la existența unor structuri din guvernul american care încearcă să blocheze politicile lui Donald Trump au început chiar din primele luni ale noii administrații.
Democrații și radicalii de stânga au văzut în această opoziție încercarea unor oamenii de bine de a bloca deciziile inconștiente ale noului președinte, susținătorii lui Trump au considerat-o însă un atac la democrație venit din partea vestigiilor Administrației Obama.
Chiar dacă termenul Deep State nu a fost utilizat întotdeauna, ideea că în Statele Unite există un stat paralel a fost vehiculată de mai multe ori în ultimele decenii. Primii care s-au plâns au fost oamenii politici și jurnaliștii de stânga. În anii 2000, s-a vorbit despre o "mașină de război".
Un grup condus de vicepreședintele Dick Cheney și format din oficiali militari și de informații, contractori din domeniul apărării și ideologi neoconservatori a fost acuzati că ar lua decizii extrem de importante în ceea ce privește războiul împotriva terorismului, în lipsa oricărui mandat.
În epoca lui Obama, accentul s-a mutat asupra dezvăluirilor lui Snowden, care au scos la iveală sistemele de supraveghere globală. "Există cu siguranță un Deep State! Vă rog să mă credeți, am fost acolo", spunea Snowden în 2014. În același an, profesorul de drept internațional Michael J. Glennon de la Universitatea Tufts făcea o analiză extrem de interesantă asupra Deep State în cartea sa „Securitatea Națională și Guvernul Dublu”.
Glenon spune că decizia politică în Statele Unite este împărțită între două feluri de instituții- „Madisonian”, din care fac parte președinția SUA, Congresul și curțile de justiție, care mențin iluzia că în Statele Unite există o democrație și că alegătorii hotărăsc politica țării - și ”Trumanite”- o rețea care nu a fost aleasă democratic, nu este supusă controlului și care este formată din birocrați care se ocupă de securitatea statului.
Conform lui Glennon, această rețea ocultă elaborează multe dintre politicile pe care instituțiile de tip „Madisonian” și le asumă ca fiind ale lor și le implementează. Rețeaua „Trumanite” ar fi fost înființată, spune Glennon, sub administrația Truman, de la care își trage și numele, cu sprijinul democrat liberalilor. Republicanii s-au opus, spunând că se pun bazele unui adevărat „Gestapo” și a unui “stat garnizoană” condus de niște birocrați avizi de putere. Amenințarea URSS a atârnat însă mai greu decât reținerile democratice și Deep State a fost înființat. Treptat, rețeaua a ajuns să numere sute de oficiali din domeniul apărării, securității, informațiilor, poliției și diplomației. Chiar dacă URSS s-a prăbușit, Deep State a continuat însă să existe. Încă din 2014, când situația era mult diferită față de cea de astăzi, Glennon avertiza că această rețea amenință democrația din Statele Unite, prin faptul că se sustrage constrângerilor constituționale și nu se supune nici controlului, nici separației și echilibrului puterilor în stat. Astăzi însă, situația este și mai gravă, întrucât„Grupul de la etajul 7” sau “Dragonii Negri”, cum li se spune în mediile serviciile de informații, par să-și fi pierdut imparțialitatea politică și să fi îmbrățișat, din convingere sau prin corupție, ideile extremei stângi. Un exemplu în acest sens cred că este edificator. La o conferință de la mijlocul lunii iulie 2017, directorul CIA al lui Barack Obama, John Brennan, a declarat că foștii săi subalterni au o "obligație ... de a refuza să execute ordinele scandaloase sau antidemocratice ale președintelui Donald Trump”. Asta ca să nu mai vorbim de secretele care transpiră continuu în presă sau despre sfidarea permanentă de care au parte membrii echipei Trump din partea Deep State.