Trump nu a GLUMIT: le-a TĂIAT banii palestinienilor

Trump a înghețat jumătate din ajutoarele pentru palestinieni. Comunitatea internațională plânge, dar nu se oferă să plătească ea diferența.

Donald Trump s-a ținut de cuvânt: așa cum avertiza într-un mesaj pe Twitter la începutul lui ianuarie, președintele american a dispus înghețarea unei părți din finanțarea agenției ONU care se ocupă de refugiații palestinieni (UNRWA).

Washingtonul a anunțat oficial marți seara că a efectuat transferul a 60 de milioane de dolari din cei 125 de milioane cât se angajaseră Statele Unite să verse pentru bugetul necesar funcționării UNRWA pe anul 2018, informând că restul de 65 de milioane de dolari sunt „reținuți” până la noi dispoziții.

Un oficial american a explicat că motivul reținerii unei jumătăți din sumă este necesitatea de a reexamina „modul în care această agenție este finanțată”.

Directorul UNRWA, Pierre Krähenbül, a avertizat că reducerea contribuției americane „pune în pericol unul dintre proiectele cele mai eficiente și mai inovatoare pentru dezvoltarea umană din Orientul Mijlociu” și „afectează securitatea regiunii într-un moment în care aceasta se confruntă cu numeroase riscuri, în special cel al radicalizării”.

Situația este cu atât mai probematică cu cât, spune Krähenbül, în ultimii ani sumele au fost mereu diminuate.

Anunțul înghețării unei jumătăți din ajutoarele americane vine pe fondul unei situații tensionate între Statele Unite și Autoritatea Palestiniană. Luni seara, în fața Consiliului Central al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Mahmoud Abbas a afirmat că refuză „orice proces politic implicând negocieri sub mediere americană, după crima comisă împotriva Ierusalimului”.

Pe 6 decembrie, Donald Trump a provocat furia palestinienilor, recunoscând suveranitatea israeliană asupra Orașului Sfânt. „Am retras Ierusalimul de pe masa negocierilor”, a scris șeful de la Casa Albă, într-un mesaj pe Twitter, câteva zile mai târziu.

Ca urmare a protestelor palestiniene ce au urmat anunțului privind Ierusalimul, Donald Trump a avertizat, din nou pe Twitter, în data de 2 ianuarie: „Palestinienii nici măcar nu vor să negocieze un tratat de pace cu Israelul pe care toată lumea îl așteaptă de multă vreme, așa că de ce ar trebui ca noi să continuăm finanțările masive către ei?”

Întrebat marți în legătură cu înghețarea unei jumătăți din fondurile pentru UNRWA, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat totuși că această măsură „nu urmărește să pedepsească pe cineva”. „Administrația președintelui Trump apreciază că ar trebui să aibă loc o împărțire echitabilă a sarcinii”, a explicat Heather Nauert, amintind că Statele Unite sunt cel mai important contributor șa bugetul UNRWA.

JALE INTERNAȚIONALĂ

Jan England, secretar general al Consiliului norvegian pentru refugiați, a apreciat marți că decizia americană „va avea consecințe dramatice pentru refugiații palestinieni vulnerabili din Orienntul Mijlociu”. Iar Krähenbül a precizat că „în joc este accesul a 520.000 de băieți și fete din 700 de școli ale UNRWA și viitorul lor. În joc este demnitatea și securitatea milioanelor de refugiați palestinieni care au nevoie de asistență alimentară și alte servicii în Iordania, în Liban, în Siria, în Cisiordania și în Gaza. În joc este accesul lor la îngrijiri elementare, drepturile și demnitatea unei comunități întregi”.

Însă nici England, nici Krähenbül, nici alți reprezentanți ai unor state terțe, care au deplâns măsura judecând administrația Trump pe banii acesteia, nici măcar nu au sugerat posibilitatea ca țările lor să preia sarcină umanitară abandonată de americani și să acopere ele diferența până la suma necesară.

UNRWA, fondată după primul război israelo-arab (1948-1949), pentru a-i ajuta pe cei circa 700.000 de palestinieni refugiați, are astăzi în evidențe 5,2 milioane de persoane cu statut de refugiat.

Guvernul israelian a acuzat în mod constant agenția că perpetuează inutil această situație și că ajutoarele umanitare ajung în bună măsură la grupări teroriste, precum Hamas, care atacă statul Israel.