Trump, negru de furie. Tehnologia 5 G va pune NATO în pericol?

Statele Unite încearcă în van să-și convingă aliații de „pericolul Huawei”, socotit o „extensie a Partidului Comunist Chinez”.

În discursul său cu privire la strategia de apărare și disuasiune, președintele Franței a pledat pentru ca europenii să aibă o „politică de suveranitate reală” în privința intrastructurii critice, fie ea maritimă, energetică sau digitală.

„Este cazul infrastructurilor 5G, cloud-ul, care este decisiv pentru stocarea datelor, sistemele de operare, rețelele de cablu submarine, sistemele vitale ale economiei noastre globale. Avem nevoie, de asemenea, la nivel european, să stăpânim accesul în spațiu și să decidem noi înșine standardele care sunt impuse afacerilor noastre”, a spus Emmanuel Macron.

„Această politică de infrastructură strategică este esențială (...) pentru colectivitatea noastră, pentru capacitatea noastră de a acționa”, a adăugat el.

„Trăim în lumea interoperabilității, cu echipamente din ce în ce mai digitalizate. A cheltui pentru a avea echipamente perfecte, pentru o infrastructură de conectare pe care apoi să o împărtășim cu alte țări, fără a avea o garanție, ar fi o stranie naivitate”, a lansat Macron.

Emmanuel Macron nu a pronunțat nici un nume dar referința la Huawei a fost clară.

După discursul șefului statului francez, ambasada Chinei la Paris a reacționat, de altfel, avertizând autoritățile franceze cu privire la „măsurile discriminatorii” susceptibile să vizeze Huawei.

„Dacă, din motive de securitate, guvernul francez trebuie să impună cu adevărat restricții asupra operatorilor, ar trebui să stabilească criterii transparente în acest sens și să trateze toate companiile la fel”, a declarat diplomația chineză.

„Nu dorim să vedem dezvoltarea companiilor europene pe piața chineză afectată de discriminarea și protecționismul Franței și al altor țări europene în ceea ce privește Huawei”, a avertizat China.

În afară de sectorul civil, aplicațiile militare ale tehnologiei 5G promit și ele să fie numeroase, dat fiind faptul că 5G va crește capacitatea sistemelor de a comunica între ele, de a securiza mai bine zonele sensibile, de a ameliora logistica și operațiunile de mentenanță, etc.

În aceste condiții, implicarea Huawei în această tehnologie continuă să fie subiect de vii dezbateri, în condițiile în care gigantul chinez telecom este suspectat că are legături directe cu Partidul Comunist Chinez.

Ceea ce Huawei neagă, neezitând să dea în judecată pe cei care avansează aceste acuzații. Evident, cele mai dure critici au venit de la liderul de la Casa Albă, care a denunțat în repetate rânduri Huawei și le-a cerut țărilor occodentale să excludă operatorul telecom chinez din viitoarele lor rețele 5G.

Comisia Europeană a acceptat însă ca Huawei să fie un actor în dezvoltarea tehnologiei 5G în Uniunea Europeană, dar cu condiții „foarte stricte”.

„Aici, în Europa, acceptăm pe toată lumea dar avem reguli, reguli clare și exigente”, a comentat Thierry Breton, comisarul european al Industriei.

„Reguli” care sunt departe să-i mulțumească pe americani, care încearcă să-i excludă pe cei de la Huawei, ai cărui principali concurenți sunt Nokia și Ericsson.

Iar decizia Londrei de autoriza, chiar dacă a acceptat că este „riscant”, gigantul telecom chinez să participe, „sub anumite condiții” la viitoarele rețele 5G din Marea Britanie i-a provocat președintelui american Donald Trump o „furie neagră”, a informat Financial Times.

Grupul Huawei este „o extensie a Partidului Comunist Chinez, supusă unei obligații legale de a raporta informațiile Partidului Comunist Chinez”, a declarat Mike Pompeo, șeful diplomației americane, după decizia britanică.

„Am discutat acest lucru îndelungat cu Marea Britanie, la nivel politic și la nivelul securității naționale, în ultimele luni”, a reamintit Pompeo, înainte de a estima că „ar trebui să avem sisteme occidentale cu reguli occidentale” și că „informațiile americane ar trebui să treacă doar printr-o rețea de încredere”.

La conferința de securitate de la Munchen din 14 și 15 februarie, Mike Pompeo a pus problema pe masă.  „Huawei și alte companii de tehnologie chineză sprijinite de stat sunt cai ai Troiei pentru informațiile chineze”, a spus el.

Șeful Pentagonului, Mark Esper, a mers și mai departe. „Folosirea furnizorilor 5G chinezi, de exemplu, ar putea face ca sistemele critice ale partenerilor noștri să fie vulnerabile la perturbări, manipulare și spionaj”.

„De asemenea, ar putea pune în pericol capacitățile noastre de comunicare și de schimb de informații și, prin extensie, alianțele noastre”, a adăugat Esper, citat de Opex 360, referindu-se la NATO care, în decembrie, a evocat pentru prima dată „ascensiunea Chinei”.

Într-adevăr, declarația finală emisă după summit-ul Alianței organizat la Londra a subliniat „influența în creștere a Chinei și a politicilor sale internaționale”.

În plus, Aliații și-au exprimat hotărârea „de a asigura securitatea comunicațiilor lor, inclusiv 5G, conștienți de necesitatea de a utiliza sisteme sigure și rezistente”, în „limitele competențelor lor respective”.

Mark Esper a mai spus: „Comunitatea globală ar trebui să fie profund preocupată de utilizarea de către Beijing a inteligenței artificiale și a tehnologiei pentru a monitoriza și suprima minoritățile musulmane, jurnaliști și protestatari pro-democrație”.