Prima vizită oficială a președintelui Trump în Marea Britanie amânată până în 2018

Președintele american Donald Trump va face prima sa vizită oficială de stat în Marea Britanie în 2018, conform unei surse din guvernul britanic, care a transmis informația canalului Sky News, marți.

Guvernul a declarat inițial că vizita va avea loc în cursul acestui an, dar emisiunile de știri susțin că vizita ar putea fi amânată din diverse motive, de la temeri legate de proteste până la autoritatea redusă a Primului Ministru Theresa May, după ce aceasta a riscat declanșarea alegerilor anticipate și le-a pierdut.

 

Întrebat despre reportajul Sky News, purtătorul de cuvânt al doamnei May a repetat poziția guvernului, potrivit căreia invitația a fost făcută și acceptată, dar nu a fost stabilită o dată, până în acest moment.

Au fost speculații potrivit cărora Trump și-ar fi amânat vizita de stat, ocazie pentru evenimente pline de fast, care presupune și un banchet alături de Regina Elisabeta a II-a, pe fondul temerilor că ar putea declanșa proteste contra președinției sale.

Vizita a fost pusă sub semnul întrebării și după ce evenimentul nu a fost menționat în discursul anual al Reginei din parlament, în luna iunie, când monarhul obișnuiește să enumere vizitele de stat pe care le va primi.

Cu toate acestea, Trump a confirmat că va vizita Marea Britanie, în cadrul summit-ului G20 de la Hamburg, unde s-a întâlnit cu Primul Ministru May, spunând că „va merge la Londra“. Întrebat când, acesta a răspuns: „Trebuie să stabilim detaliile.“

Doamna May a transmis invitația oficială în timpul vizitei sale la Washington, la doar câteva zile după inaugurarea domnului Trump ca Președinte, în ianuarie, dar încă nu a fost stabilită data.

Aceiași sursă guvernamentală a declarat că ambele părți au fost în imposibilitatea de a stabili o dată în anul 2017 și discută pentru a hotărî o dată în 2018.

Doamna May a fost luată în derâdere pentru că ar fi încercat să intre în grațiile lui Trump și a fost aspru criticată pentru invitația oficială pe care i-a făcut-o acestuia imediat după ce a fost investit ca președinte.

Liderul Partidului Laburist de opoziție, Jeremy Corbyn, mai micul partid liberal-democrat și Partidul Național Scoțian au cerut la unison anularea vizitei de stat, alături chiar de unele voci din Partidul Conservator, din care face parte și doamna May.

Președintele Camerei Comunelor a spus anterior că se „opune vehement“ ca Donald Trump să se adreseze membrilor parlamentului în cadrul vizitei de stat a președintelui american, în cursul acestui an.

Peste 160 din cei 650 de membri ai parlamentului au semnat o moțiune prin care se opun unui discurs al lui Trump în parlament, invocând interdicția de călătorie și remarcile sale cu privire la tortură și femei.

Un discurs comun, atât cu reprezentanții din Camera Comunelor, cât și din Camera Lorzilor, este o situație obișnuită pentru multe vizite de stat anterioare, inclusiv vizita lui Barack Obama, în anul 2011.

De asemenea, mai mult de 1,8 milioane de oameni au semnat o petiție online în care se afirmă că Trump nu ar trebui să facă această vizită de stat deoarece „ar putea provoca o situație neplăcută“ reginei.