Casa Albă a dezvăluit sâmbătă un plan de pace în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Orientul Mijlociu, pentru crearea unui fond global de investiții, cu scopul de a dezvolta economia palestinianăși pe cele ale statelor arabe învecinate. Planul prevede alte 5 miliarde de dolari pentru crearea unui coridor de transport care să lege Gaza de Cisiordania.
Planul „de pace și prosperitate”, care va fi prezentat de consilierul și ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner (foto), la conferința internațională din Bahrain (25 și 26 iunie), prevede 179 de proiecte de infrastructură și afaceri.
Documentul de 40 de pagini, intitulat „O nouă viziune pentru poporul palestinian”, reprezintă o perspectivă detaliată asupra tuturor aspectelor vieții, de la drumuri și căi ferate, până la taxe sau educație, despre care autorii afirmă că „are capacitatea de a transforma fundamental Cisiordania și Gaza și de a deschide un nou capitol în istoria palestiniană”.
Planul prevede ca peste jumătate din cele 50 de miliarde de dolari alocați pentru o perioadă de zece ani, respectiv 28 de miliarde, să revină celor două regiuni palestiniene, în vreme ce restul de 22 de miliarde vor fi împărțiți între Iordania, Egipt și Liban.
Bani și locuri de muncă
Unul dintre principalele obiective ale planului Casei Albe este de a crea peste un milion de locuri de muncă în zece ani, astfel încât șomajul să ajungă la „o singură cifră”. Alt obiectiv declarat este de a face ca PIB-ul palestinian „să crească de peste două ori” în zece ani și de a înjumătăți rata sărăciei. „Generații de palestinieni au trăit fără să cunoască pacea, iar Cisiordania și Gaza au căzut pradă unei crize prelungite”, arată documentul. Însă scopul principal al planului este legarea celor două ținuturi palestiniene de piețele regionale și mondiale. „Investiții majore în trasporturi și infrastructură vor ajuta Cisiordania și Gaza să se integreze cu economiile vecine”, afirmă documentul. Acesta prevede „dezoltarea drepturilor de proprietate și comerciale, a domniei legii, a măsurilor anticorupție, a piețelor de capital, a unei sistem fiscal care să favorizeze dezvoltarea și un sistem de taxe vamale redus”.
Apă și curent
Planul lui Trump urmărește o schimbare radicală a vieții în Cisiordania și Gaza: „Spitalele, școlile, gospodăriile și afacerile vor avea un acces permanent la electricitate, apă curată și servicii digitale”. Viziunea Washingtonului privind viitorul palestinienilor este aproape paradisiacă: „miliarde de dolari de investiții noi se vor vărsa în diferitele sectoare ale economiei palestiniene; afacerile vor avea acces la capital; iar piețele din Cisiordania și Gaza vor fi conectate cu parteneri comerciali cheie, inclusiv Egiptul, Israelul, Iordaniei și Libanul.” Pentru producerea unui „boom” economic palestinian, planul dă exemplul unor țări precum Coreea de Sud, Singapore, Taiwan și Japonia.
Lumea arabă refuză Paradisul american
nsă planul administrației Trump, la care se lucrează de doi ani, este condiționat de ajungerea la un acord politic pe termen lung privind viitorul regiunii.
Or, o înțelegere politică pare obiectivul cel mai greu de atins. Palestinianul Hanan Ashrawi, unul dintre veteranii negocierilor, s-a grăbit să respingă propunerea Washingtonului: „Sunt numai intenții. Sunt doar promisiuni abstracte.”
La unison cu Ashrawi, toată lumea arabă, de la Sudan la Kuweit, a denunțat planul avansat de Jared Kushner, scrie Jerusalem Post. „Pământul patriei nu se vinde nici pentru toți banii din lume”, a declarat analistul egiptean Gamal Fahmy. „Acest plan este creația minților afaceriștilor imobiliari, nu a politicienilor. Nici măcar statele arabe care se declară moderate nu îl pot sprijini deschis.”
Sarkis Naoum, de la ziarul libanez Al-Nahar, a scris la rândul său: „Acest plan economic, la fel ca altele, nu va reuși deoarece nu are o bază politică.”
Însuși liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins categoric propunerile: „Am declarat deja că nu vom participa la conferința din Bahrain. Motivul este că situația economică nu ar trebui să fie discutată înaintea celei politice. Și câtă vreme nu există o soluție (politică), nu abordăm nici o chestiune economică.”
Jared Kushner însuși recunoaște că „nu poți aplica planul economic fără a rezolva și problemele politice”. Însă, Washingtonul își va expune viziunea politică „mai târziu”, a spus ginerele președintelui.