Trump jumulește pe rând toți cocoșii care se zbârlesc la el

Trump jumulește pe rând toți cocoșii care se zbârlesc la el

Semnarea acordului NAFTA înseamnă capitularea a doi dintre cei mai țâfnoși inamici ai liderului american: premierul Canadei și președintele Mexicului. Cu trei luni în urmă, Juncker plecase steagul la Casa Albă, anunțând că UE acceptă condițiile lui Trump și pune capăt confl ictului comercial. China rămâne singură.

Canada a acceptat duminică noaptea condițiile impuse de Statele Unite, salvând in extremis acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), un pact trilateral – împreună cu Mexicul – în valoare de 1,2 trilioane de dolari anual și care datează din 1994.

Donald Trump a reușit astfel să își respecte una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală, impunând țărilor vecine condiții comerciale mai restrictive în relația cu SUA.

Este al doilea „război comercial” câștigat de Trump, după ce, în iulie, aflat în vizită la Casa Albă, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat în numele UE, condițiile cerute de americani pentru a renunța la taxele pe importurile de oțel și aluminiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul conflict deschis, din cruciada lansată de Trump pentru echilibrarea uriașului deficit comercial, de 800 de miliarde de dolari anual, lăsat moștenire de administrația Obama, rămâne cel cu China.

Potrivit acordului semnat duminică noaptea, Canada a fost nevoită să facă Statelor Unite o serie de concesii dureroase, pentru a menține mecanismul de reglementare a diferendelor comerciale și a-și feri industria lemnului și alte sectoare economice de taxele antidumping ale Washingtonului. De pildă, a acceptat să ofere fermierilor americani acces la circa 3,5% din piața sa de lactate, în valoare de 16 miliarde de dolari anual. „Acest lucru s-a întâmplat în ciuda asigurărilor date de guvernul nostru că nu va semna un acord prost pentru canadieni”, a declarat Pierre Lampron, președintele Fermierilor din Industria Lactate.

Trump a menținut presiunea asupra lui Trudeau până ce acesta a cedat: „Nu există nici o necesitate politică de a păstra Canada în noul acord NAFTA. Dacă nu încheiem un acord corect pentru Statele Unite, după zeci de ani de abuzuri, Canada va rămâne pe afară”, scria Trump pe Twitter sâmbătă.

Miercuri, președintele american anunțase că nu este de acord să-l primească pe Trudeau la Casa Albă: „Din cauză că taxele sale sunt prea mari și nu pare că dorește să schimbe ceva i-am spus să-și ia gândul (de la întâlnire – n.r.)”

 

„Un loc special în Iad pentru dușmanii lui Trump”

 

Trump nu a uitat că vecinul Trudeau a fost în prima linie a celor care l-au atacat din toate pozițiile. Apogeul conflictului dintre cei doi s-a înregistrat, fără îndoială, la summit-ul G7 găzduit de Canada în iunie. În discursul de încheiere a reuniunii, premierul canadian a profitat de absența lui Trump, plecat deja spre Singapore, pentru întâlnirea cu Kim Jong Un, pentru a-l amenința: Canada „va continua aplicarea măsurilor de represalii”, ca răspuns la taxele administrației Trump la importurile de oțel și aluminiu.

Aflat încă în avionul spre Singapore, Trump a calificat discursul lui Trudeau drept „necinstit” și a anunțat că își retrage semnătura de pe acordul din Canada.

Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că premierul canadian „ne-a înjunghiat pe la spate”. Trudeau a instigat la „trădare” și „l-a înșelat grosolan pe președintele Trump”, a adăugat Kudlow.

 

Protecționiștii strigă „Protecționistul!”

Iar consilierul pe probleme comerciale al Casei Albe, Peter Navarro, a punctat și el: „Există în Iad un loc special pentru toți liderii străini care se angajează în acțiuni diplomatice de rea-credință cu președintele Donald J. Trump și care apoi încearcă să-l înjunghie în spate pe drumul spre ieșire, și exact asta a făcut Perfidul Justin Trudeau cu această farsă de conferință de presă”.

Straniu este că Donald Trump, acuzat de toată lumea că este protecționist, tocmai semnase la summit-ul G7 un acord care afirma necesitatea unui „comerț liber, corect și mutual avantajos” și, mai mult, le făcuse celorlalți șase lideri propunerea de a transforma G7 într-o zonă de liber schimb.

Straniu, doar în aparență, pentru că toți cei care îl acuză pe Trump de protecționism practică taxe excesive la importurile din Statele Unite și înregistrează excedente comerciale grase în relația cu Washingtonul. Canada, de pildă, taxează cu aproape 300% produsele lactate din SUA.

„În cazul în care Canada nu dorește să încheie un acord cu noi, facem o afacere și mai bună: vom taxa mașinile pe care le importăm de la ei, vom pune miliarde și miliarde de dolari în Trezoreria noastră și, sincer, vom fi foarte încântați, pentru că este vorba de mai mulți bani decât am putea noi face prin orice fel de acord”, declara Trump miercuri, într-un avertisment de o duritate fără precedent.

 

Fuduliile pierdute ale claponului latino

Asemenea lui Justin Trudeau, președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto (foto), a făcut o adevărată demonstrație de cocoșeală latino în fața lui Donald Trump, pentru a sfârși lamentabil ca un clapon jumulit.

În ianuarie 2017, la câteva zile de la instalarea sa oficială, Trump și-a reafirmat intenția de a pune în aplicare una dintre cele mai controversate promisiuni electorale: construirea unui zid anti-imigrație la frontiera cu Mexicul, al cărui cost să fie suportat de vecinii din sud. Într-un mesaj video agresiv, Nieto a promis să-i apere pe mexicani și pe imigranți și s-a jurat că nu va plăti pentru zid.

Pe 26 ianuarie, Trump îl avertiza pe Nieto pe Twitter: „Statele Unite au un deficit de 60 de miliarde de dolari cu Mexicul. De la început, NAFTA s-a dovedit un acord favorabil doar unei părți, cu un mare număr de locuri de muncă și companii pierdute. Dacă Mexicul nu vrea să plătească pentru zid, ar face mai bine să anuleze vizita viitoare.”

Era vorba de o vizită a lui Nieto la Washington, pe care țâfnosul mexican a și anulat-o.

Relațiile dintre cei doi au mers din rău în mai rău. Nieto declara pe 5 aprilie că Mexicul este gata să suporte cheltuielile pentru un consult psihiatric al lui Trump. Iar pe 8 aprilie, președintele mexican anunța că țara sa va „revizui toate formele de cooperare” cu SUA, inclusiv în ceea ce privește combaterea cartelurilor de droguri și asigurarea securității frontierelor.

Cocoșela mexicanului s-a încheiat brusc, pe 27 august, când Trump a anunțat că cele două state au încheiat un acord bilateral, la care au invitat și Canada să adere. În aceste condiții, Trudeau nu avea altă opțiune decât să se alăture sau să rămână izolat.