Donald Trump a declarat marți, 10 iulie, că în Marea Britanie „este un fel de stare de confuzie” și că de aceea consideră că întâlnirea cu Vladimir Putin va fi partea cea mai ușoară a călătoriei sale pe continent.

Pentru a pune gaz peste foc, președintele american l-a elogiat pe Boris Johnson, ministrul de Externe, care a demisionat luni, din cauza unor neînțelegeri cu premierul May privind programul de Brexit.

„Boris Johnson este un prieten al meu”, le-a spus Trump reporterilor pe când se pregătea să zboare spre Bruxelles, unde miercuri și joi are loc un summit NATO crucial. „(Johnson) a fost foarte foarte drăguț cu mine. M-a sprijinit mult. Și poate că o să mă întâlnescu cu el când ajung acolo. Îmi place Boris Johnson. Întotdeauna mi-a plăcut.”

Este evident că Trump îi plătește astfel o poliță Theresei May, dat fiind că Boris Johnson a avut în trecut nenumărate declarații critice la adresa președintelui american, pe care acesta se face acum că le-a uitat. Un Boris demisionat este un Boris bun.

În ceea ce o privește pe May, Trump a avut cuvinte mult mai puțin călduroase. Întrebat despre șansele acesteia de a rămâne la putere, el a spus: „Ei bine, asta depinde de popor. Eu m-am înțeles bine cu ea, am avut o relație foarte bună. Depinde de popor, nu de mine.”

Însă adevărata lovitură la adresa Theresei May a venit când președintele american a vorbit despre întregul său turneu european: „Sincer, Putin ar putea fi cel mai ușor dintre toți. Cine ar fi crezut? Cine ar fi crezut? Dar sunt multe lucruri care se întâmplă acum în Marea Britanie.”

Theresa May nu a ratat nici o ocazie de a-l ataca pe Trump și de a se poziționa alături de UE în toate marile teme: imigrație, NATO, apărarea europeană, acordul privind clima de la Paris sau acordul nuclear cu Iranul.

La Londra, Trump este așteptat cu manifestații de stradă, iar un balon uriaș înfățișându-l pe președintele american ca un bebeluș în scutece va pluti pe cerul capitalei britanice.