Trump îl primeşte pe Netanyahu cu un plan de pace considerat „istoric”

President Trump at the Israel Museum. Jerusalem May 23, 2017 President Trump at the Israel Museum. Jerusalem May 23, 2017

Donald Trump îl primeşte astăzi pe „prietenul” său Benjamin Netanyahu unde intenţionează să-i prezinte un plan de pace considerat „istoric” de către Israel, dar respins cu hotărâre anticipat de către palestinieni.

Chiriaşul de la Casa Albă, care a încredinţat această delicată chestiune ginerelui său Jared Kushner, declară că i-ar plăcea „cu adevărat” să aibă succes acolo unde predecesorii săi au dat faliment. Dar până acum n-a explicat vreodată cum intenţionează să aducă la masa negocierilor pe palestinienii care cred că Washingtonul nu are credibilitatea necesară pentru a acţiona ca mediator.

Programul vizitei care se întinde pe două zile promite să fie intens

Luni, preşedintele american şi prim-ministrul israelian  se vor întâlni în biroul oval. Această întâlnire va fi urmată de un tête-à-tête între miliardarul republican şi Benny Gantz, liderul opoziţiei israeliene. După cum a transmis programul executivul american, niciuna dintre aceste întâlniri nu va fi deschisă presei. Marţi, Trump şi Netanyahu vor avea discuţii la Casa Albă. Primul ministru israelian a declarat că se aşteaptă la un plan „istoric” de la Donald Trump. De partea palestiniană mesajul e clar: documentul pe care fostul om de afaceri din New York a promis că-l va prezenta în sfârşit, după multe amânări, e „deja mort şi va transforma actuala ocupaţie israeliană în ocupaţie permanentă”.

SUA au prezentat în iunie componenta economică a planului care prevede circa 50 de miliarde în investiţii internaţionale în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe limitrofe pe timp de 10 ani.

Palestinienii cred că planul american prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului, un vast teritoriu strategic al Cisiordaniei, dar şi recunoaşterea oficială a Ierusalimului drept capitală oficială a Israelului. Va exista un stat palestinian în propunerea americană? Misterul rămâne. Dar Donald Trump şi Jared Kushner au evitat până acum să folosească termenul încălcând poziţia comunităţii internaţionale în favoarea unei soluţii „cu două state”, potrivit celor relatate de Le Point.