Trump scoate Gmail și Google Maps din telefoanele Huawei

SUA și China, primele două economii ale lumii, se confruntă impunându-şi reciproc taxe vamale, în timp ce tehnologia devine punctul central al acestui război. Mai nou, giganții Google și Huawei au fost atrași în luptă. Cel mai mult vor avea de suferit utilizatorii.

Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat că începe să-şi suspende relaţiile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate „riscante” de Washington. Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică cele „open source”), ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea „open source” de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar. Huawei nu va mai putea accesa aplicaţiile şi serviciile proprietatea Google, precum Gmail, Google Maps, YouTube.

Stare de „urgenţă naţională”

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat stare de „urgenţă naţională” pentru a proteja reţelele informatice din SUA de „adversari străini”, relatează Agerpres. Trump a semnat miercuri un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. În text nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe ţări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru „supraveghere”.

Separat, Departamentul pentru comerţ al SUA a inclus Huawei pe „lista cu entităţi” care nu au voie să achiziţioneze tehnologie de la firme din SUA fără aprobarea administraţiei.

„Ne vom conforma acestui decret şi îi vom examina implicaţiile”, a declarat Google într-un e-mail către AFP. Huawei nu a răspuns, încă.

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a atacat dur Google, acuzând gigantul online că „suprimă ştirile bune“, dând în schimb vizibilitate doar articolelor „false“ în care este atacat, situaţie care este „foarte serioasă“ şi care „nu va rămâne aşa“. „Google, Twitter şi Facebook, calcă pe un teritoriu foarte, foarte tulbure şi trebuie să aibă grijă”, le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă.

 

Locul al doilea mondial pe piața smartphone

Compania cu sediul în Shenzen (China) este de mult timp urmărită de autorităţile americane care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.

 În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung. De asemenea, Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.