Trump, gata să NEGOCIEZE cu Kim. Putin salută SCHIMBAREA de TON a Americii
- Radu Pădure
- 13 decembrie 2017, 12:53
Șeful diplomației americane a anunțat că țara sa este gata să angajeze discuții privind programul nuclear și de rachete nord-coreean, „fără condiții prealabile”.
Statele Unite sunt gata să se așeze la masa negocierilor cu Coreea de Nord „fără condiții prealabile”, a declarat șeful dimplomației americane Rex Tillerson.
„Nu este realist să spunem ‘discutăm cu voi numai dacă veniți la masa negocierilor gata să abandonați programul’ nuclear”, a spus secretarul de stat, citat de Le Figaro. „Noi am spus că, din punct de vedere diplomatic, suntem gata să discutăm de îndată ce Coreea de Nord va dori să discute”, a explicat Tillerson cu ocazia unei conferințe de presă la Washington. „Suntem gata să avem o primă rundă de discuții fără condiții prealabile.”
Șeful diplomației americane a arătat și în trecut că păstrează deschise canalele de comunicație cu Phenianul, o declarație care i-a atras chemarea la ordine din partea lui Donald Trump, care a apreciat, într-un mesaj pe Twitter că secretarul său de stat „își pierde timpul”.
Drept urmare, în cadrul unei ședințe la Pentagon, Tillerson l-ar fi făcut pe Trump „nebun”, ceea ce a alimentat zvonurile despre o posibilă demitere a secretarului de stat la începutul lui 2018. Însă șeful de la Casa Albă a evitat să confirme sau să infirme această posibilitate, afirmând laconic: „Rex este aici”
Ca și în alte dăți, Rex Tillerson a avertizat acum că discuțiile nu pot avea loc decât după o „perioadă de calm”. „Ar fi dificil să stăm de vorbă dacă în mijlocul discuțiilor decideți să testați o altă rachetă”, a spus el, amintind de numeroasele teste balistice și nucleare nord-coreene din ultimele luni.
„Să ne întâlnim, să vorbim despre vreme, dacă vreți, sau să discutăm dacă e nevoie de o masă rotundă sau pătrată, dacă asta vă face plăcere. Dar măcar să ne vedem față în față și apoi vom putea începe să stabilim o foaie de parcurs de aici spre scopul pe care dorim să-l atingem”, a detaliat Rex Tillerson. El nu a uitat să precizeze că Statele Unite „pur și simplu nu pot accepta” ca regimul de la Phenian să se doteze cu arma nucleară.
Secretarul de stat american a adăugat că recurgerea la opțiunea militară împotriva Coreei de Nord, în cazul epuizării tuturor soluțiilor diplomatice, ar însemna eșecul său personal.
Statele Unite își vor „mări presiunea până ce Coreea de Nord se angajează de o manieră semnificativă într-un dialog privind programul său nuclear”, a mai spus Tillerson. „Ca întotdeauna în diplomație, avem o prezență militară puternică în spatele nostru: dacă Coreea de Nord face alegerea greșită, suntem pregătiți din punct de vedere militar.”
Donald Trump s-a angajat într-un război al declarațiilor cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, mergând până la a-l amenința, cu ocazia unui discurs în fața Adunării Generale ONU, cu distrugerea totală a Coreei de Nord.
În ciuda amenințărilor, Kim și-a continuat programele balistic și nuclear și amenințările, efectuând noi tiruri cu rachete intercontinentale. Șeful de la Phenian a declarat că țara este deja o putere nucleară și are capacitatea de a lovi teritoriul american cu armele sale de distrugere în masă.
Kremlinul a salutat miercuri schimbarea „constructivă” de ton a Statelor Unite față de Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Peskov, a declarat:
„Putem constata că asemenea declarații constructive sunt mult mai satisfăcătoare decât retorica confruntării pe care am auzit-o până acum. Acest lucru trebuie salutat, fără nici o îndoială.”
Pe de altă parte, Casa Albă, prin secretara de presă Sarah Huckabee Sanders, s-a grăbit să precizeze că „poziția președintelui Trump privind Coreea de Nord nu s-a schimbat”
Sanders a adăugat: „Coreea de Nord acționează într-un mod primejdios nu doar față de Japonia, China și Coreea de Nord ci și față de întreaga lume. Acțiunile Coreei de Nord nu sunt benefice pentru nimeni și, cu certitudine, nu sunt benefice pentru Coreea de Nord.”