Schimbările climatice sunt „subiectul cel mai dificil” al summit-ului G20 care se desfășoară vineri și sâmbătă la Osaja, în Japonia, au afirmat surse din anturajul președintelui francez Emmanuel Macron, citate de AFP.

„Americanii au un limbaj foarte dur pe marginea acestui subiect” pentru a încerca „să ralieze alte țări” și să „degradeze limbajul comunicatului final”, care va fi dat publicității sâmbătă, la sfârșitul summit-ului.

Astfel, spun sursele, „nu este deloc sigur” că la summit va fi reafirmat sprijinul a 19 din cele 20 de state (exceptând Statele Unite) pentru Acordul de la Paris din 2015, din care Donald Trump a decis să se retragă în 2017.

„Nu va mai fi 19+1, ci 18+2 sau 17+3… ceea ce pentru noi ar fi inacceptabil”, au dezvăluit sursele franceze de la Elysée. Poziția lui Macron este împărtășită de celelalte țări europene din G20 și de Canada. Acestea s-au înțeles să „spună cu fermitate că nu se poate accepta un text care ar deteriora tot ce s-a obținut la precedentele două summit-uri G20 și care ar slăbi Acordul de la Paris”.

Amploarea mișcării „anti-încălzism” trebuie să fie foarte mare în G20, de vreme ce Emmanuel Macron s-a simțit nevoit să amenințe miercuri la Tokyo că Franța „și-a fixat o linie roșie” în această privință și că nu va semna declarația summit-ului dacă aceasta nu va apăra „ambițiile climatice”.

Printre țările care s-ar putea alătura poziției Statelor Unite se numără Brazilia președintelui Bolsonaro, care a respins criticile occidentale aduse țării sale în acest domeniu: „Brazilia trebuie să fie respectată. Nu vom accepta să mai fim tratați ca în trecut”, a declarat Jair Bolsonaro joi.

Turcia și Arabia Saudită sunt citate și ele de sursele franceze a se afla sub presiunea administrației Trump pentru a se alătura poziției americane.