Trump anunță că își exportă Revoluția în Europa

Trump anunță că își exportă Revoluția în Europa

Proaspătul ambasador american la Berlin, Richard Grenell, s-a declarat gata să sprijine toate cercurile conservatoare din Europa pentru a răsturna actualul sistem politic.

Un nou strat de gheață s-a așternut peste banchiza deja existentă în relațiile dintre Statele Unite și Germania. Noul ambasador american la Berlin a stârnit mânia cercurilor politice germane și europene când a afirmat într-un interviu că „asistăm la o trezire a majorității tăcute care respinge elitele și cercul lor închis” și s-a declarat gata să susțină toate nucleele conservatoare din Europa.

Interviul ambasadorului Richard Grenell a apărut duminică pe site-ul de dreapta Breitbart, iar ceea ce a provocat iritarea „Establishmentului” european este intenția cât se poate de limpede exprimată că Donald Trump nu are intenția de a-și opri revoluția conservatoare la malul Atlanticului, ci intenționează să o „exporte” și pe Bătrânul Continent.

Iată câteva dintre afirmațiile făcute de Grenell: „Sunt numeroși conservatori pretutindeni în Europa care m-au contactat pentru a-mi spune că simt cum are loc o renaștere.”

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Alegerea lui Trump a dat curaj oamenilor

„Ambasadorul a spus răspicat că Statele Unite vor acorda sprijin tuturor celor care împărtășesc viziunea lui Donald Trump: „Categoric, vreau să-i sprijin pe alți conservatori din Europa, pe alți lideri, pentru a se întări. Cred că asistăm la un talaz al politicilor conservatoare care se ridică din cauza politicilor falimentare ale Stângii.”

„Nu este nici o îndoială în această privință și sunt foarte entuziasmat”, a adăugat Grenell. „Mă uit la peisajul politic și văd că este mult de muncă, însă cred că alegerea lui Donald Trump le-a dat curaj oamenilor și popoarelor să spună că nu mai pot permite clasei politice să stabilească, înainte ca alegerile să aibă loc, cine ar trebui să candideze și cine va câștiga.”

 

Grupul elitist mic

Și ambasadorul lui Trump a continuat atacul devastator la adresa actualului sistem politic: „Suntem într-un moment foarte puternic în care poți vedea limpede adevărul despre acest grup – un grup elitist foarte mic care vă spune că nu aveți nici o șansă să câștigați sau că nu veți putea câștiga niciodată sau își bate joc de voi.”

Strategia învingătoare, a spus Grenell, este concentrarea pe problemele conservatoare care îmbunătățesc viața oamenilor care muncesc, această majoritate tăcută. Ambasadorul a adăugat că există un „sprijin masiv” pentru candidați de a formula politici „consistent conservatoare” în domenii precum imigrația, reducerea taxelor și a birocrației.

 

Cancelarul Austriei este un „rock star”

Richard Grenell nu s-a ferit să dea nume: el și-a exprimat respectul și admirația față de tânărul cancelar austriac: „Uitați, consider că Sebastian Kurz este un rock star. Sunt un mare fan al lui.” La scurt timp după instalarea sa, Kurz a înfruntat-o pe cancelara germană Angela Merkel, respingând sistemul de cote obligatorii de imigranți al Uniunii Europene.

La jumătatea lunii mai, Austria a aprobat proiectul de lege al guvernului prin care se interzice în public vălul islamic care acoperă integral fața. Încă din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, presa din Germania a fost în marea ei majoritate un dușman înverșunat al lui Donald Trump. De exemplu, revista Der Spiegel a mers până acolo încât l-a prezentat pe liderul american decapitând Statuia Libertății și ridicându-i capul însângerat, ca un călău jihadist.

Grenell îi face concurență lui Merkel

Guvernul de la Berlin a reacționat violent: într-un interviu pentru ziarul Rheinische Post, Peter Beyer, coordonator al relațiilor transatlantice în cabinetul Merkel l-a acuzat pe ambasadorul Grenell de „amestec în treburile interne”.

Scandalizat, liderul social-democrat Martin Schulz a cerut pur și simplu trimiterea acasă a ambasadorului american. Grenell nu se comportă ca un diplomat, ci „ca un conducător colonial de extrema dreaptă”, a acuzat Schulz, într-un interviu pentru Der Spiegel.

 

Vicecancelarul lui Trump

Revista germană face observația că reprezentantul Statelor Unite în Germania acționează ca și cum ar fi „vice-cancelar”. Aceasta, deoarece Grenell nu ezită să aibă întâlniri cu liderii străini de primplan care trec prin Berlin. Luni, imediat după ce Angela Merkel l-a primit pe premierul israe lian Benyamin Netanyahu, acesta se întreținea la rândul său cu Richard Grenell.

Și ziarul britanic The Daily Telegraph scrie că ambasadorul este acuzat că „acționează ca un rival al Angelei Merkel”, de vreme ce marți el i-a adresat cancelarului austriac Sebastian Kurz invitația la un dineu, săptămâna viitoare, când „rock starul” va efectua o vizită în Germania. „Este extrem de neobișnuit ca un ambasador să invite șefii de guverne, iar acest gest a provocat scrâșnete de dinți la Berlin.”

Ceea ce Telegraph nu punctează este motivul real al iritării sale: faptul că deși gestul contravine cutumelor diplomatice liderii politici ACCEPTĂ invitația ambasadorului Statelor Unite.

 

Arma „libertății de expresie”

Richard Grenell a stârnit mânie și pe malul american al Atlanticului: „Ambasadorul lui Trump este pe cale să saboteze Alianța atlantică”, scrie Washington Post, unul dintre marii dușmani ai președintelui american.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, i-a luat apărarea ambasadorului, un semnal că acesta nu acționează din teribilism, ci conform dispozițiilor primite de la Washington: „Ambasadorii au dreptul să-și exprime opiniile (...) Există unele opinii care pot să nu placă, dar există și libertatea de expresie”, a punctat Nauert. Grenell, care și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Germaniei la începutul lunii trecute, avea programată ieri, la Ministerul de Externe de la Berlin, o primă discuție cu un secretar de stat. „Vom avea cu siguranță multe lucruri să ne spunem”, a amenințat șeful diplomației germane, social-democratul Heiko Maas.