Statele Unite, care trebuie să semneze miercuri, 14 ianuarie, „prima fază” a unui acord comercial cu China, au anunțat că nu mai consideră această țară o manipulatoare de devize.
Decizia, anunțată de Departamentul american al Trezoreriei, survine în timp ce o delegație a Beijingului este așteptată la Washington pentru a semna „Faza I” a unui acord bilateral care să pună capăt războiului comercial dintre cele două superputeri, care durează de 18 luni, arată Reuters.
Într-un raport semestrial, Trezoreria americană afirmă despre China că, în acest cadru, și-a luat „angajamente executorii pentru a se abține de la orice devalorizare competitivă” a yuanului, moneda națională chineză.
Prin astfel de devalorizări artificiale, China urmărea să-și facă mărfurile proprii mai ieftine pentru cumpărătorii străini.
Steven Mnuchin, șeful Trezoreriei, a anunțat luni că valoarea yuanului a crescut din luna august, ajungând la cel mai înalt nivel al său de la începutul războiului comercial.
„În acest context, Trezoreria a stabilit să nu mai califice China drept manipulator de devize pentru moment”, a spune Mnuchin.
Statele Unite au numit oficial China drept manipulator de devize în august, când tensiunile dintre Beijing și Washington ajunseseră la apogeu.
China promisese atunci să riposteze față de amenințarea lui Trump de a pune o taxă de 10% pe un contingent de importuri de mărfuri chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari.
La vremea respectivă, China încercase să explice devalorizarea monedei sale naționale prin îngrijorarea investitorilor față de escaladarea războiului comercial de către Trump.
Potrivit definiției Trezoreriei americane, manipularea devizelor este actul deliberat al unei țări pentru a influența rata de schimb între moneda sa și dolar pentru a obține un „avantaj concurențial în comerțul internațional”.