Ultimele referiri făcute de președintele Statelor Unite, Donald Trump, la regimul din Coreea de Nord au avut în vedere marile probleme legate de respectarea drepturilor omului din statul comunist. Totuși, experții sunt de părere că această accentuare ascunde în spate o dorință a administrație prezidențiale de a provoca țara condusă de Kim Jong-un.
Strategia „nas însângerat”, așa cum a fost supra-numită de experți, reprezintă un plan de atac rapid și precis asupra Coreei de Nord. Speculațiile apărute în ultimele zile indică faptul că există un conflict între anumiți diplomați americani și președintele Trump din cauza acestui plan pe care șeful de la Casa Albă l-ar susține.
În acest context poziția publică mai „moale” pe care Trump a expus-o inclusiv în timpul discursului de la Starea Uniunii de acum câteva zile ascunde intenții de provoca regimul comunist, au spus, duminică, doi experți, citați de Korea Herald
Astfel, în ciuda îmbunătățirii relațiilor inter-coreene, SUA ar vrea să aducă aminte că brutalitatea regimului lui Kim Jong-un nu trebuie uitată. Trump a vorbit în special despre, Ji Seong-ho, un evadat nord-coreean, subliniind faptul că „Niciun regim nu și-a oprimat cetățenii mai total sau mai brutal decât dictatura crudă din Coreea de Nord”.
Mesajul este adresat ambelor state din Peninsula Coreea, spun experții. Trump i-ar transmite lui Kim Jong-un că nu va exista un dialog „doar de dragul dialogului” și că SUA își va menține poziția dură adoptată cu privire la sancționarea regimului comunist. Temându-se de o posibilă folosire a legăturilor îmbunătățite cu Sudul de Kim pentru a evita penalitățile internaționale, administrația ar putea transmite Seulului că un dialog cu rezultate tangibile nu este dezirabil.