Măsurile privind politica externă a Statelor Unite adoptate de administrația prezidențială a lui Donald Trump au fost subiectul unor controverse extinse, mai ales după bombardamentul statelor occidentale din Siria. Ultima schimbare pe care șeful de la Casa Albă ar putea să o adopte poate înlătura o înțelegere istorică, susținută foarte puternic de fostul lider al SUA, Barrack Obama.
Președintele Trump este pe punctul de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iran, luna viitoare, anunță președintele Comisiei de relații externe a Senatului american, Bob Corker, potrivit The Washington Times.
Senatorul republican din statul Tennessee a susținut, miercuri, că există o șansă ca negocierile grăbite cu aliații europeni ai Statelor Unite să producă un „cadru” pentru a rezolva plângerile cunoscute ale lui Trump cu privire la acord. Totuși, șeful statului pare pregătit să se retragă din înțelegere, dacă nu primește ceea ce își dorește, până la data limită de 12 mai.
Acordul, încheiat în anul 2015, a fost susținut puternic de administrația Obama. Această înțelegere a restricționat programul nuclear al Iranului, în schimbul ridicării unor sancțiuni economice internaționale care afectau statul din Orientul Mijlociu.
Celelalte părți ale înțelegerii, și anume China, Rusia, Marea Britanie, Franța și germania, susțin că Iranul și-a onorat partea proprie și sunt de părere că acordul ar trebui păstrat.
Corcker susține că „mulți oameni apropiați președintelui” ar vrea să vadă o formă de finețe diplomatică pentru a întări presiunea americană și europeană asupra Iranului, modificând comportamentul statului în zonă, fără a anula înțelegerea.