Statele Unite s-au retras marți seara din „ipocritul și egoistul” Consiliu ONU pentru Drepturile Omului, din cauza atitudinii sistematic părtinitoare împotriva Israelului și lipsei de reforme. Este al treilea organism internațional părăsit de Washington, după Acordul privind Clima de la Paris și Acordul Nuclear cu Iranul.
La sediul Departamentului de Stat, avându-l alături pe secretarul de stat Mike Pompeo, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a criticat Rusia, China, Cuba și Egiptul pentru că au zădărnici eforturile americane de reformare a Consiliului.
De asemenea, Haley a criticat și țările care împărtășesc valorile americane și cer Washingtonului să rămână, dar „nu sunt dispuse să pune cu adevărat sub semnul întrebării statu quo-ul”.
Este încă o retragere de răsunet a Statelor Unite dintr-un organism internațional, după cele din Acordul pentru Climă de la Paris și Acordul Nuclear cu Iranul.
Pro-palestinian, anti-israelian
„Priviți la membrii Consiliului și veți vedea un dispreț îngrozitor pentru drepturile cele mai elementare”, a spus Haley, citând Venezuela, China, Cuba și Congo.
Printre reformele pe care Statele Unite le-ar fi dorit aplicate, se număra simplificarea excluderii statelor membre cu antecendente flagrante în materia drepturilor persoanei. Acum, pentru suspendarea unui membru este nevoie de votul a două treimi dintre cei 193 de membri ai Adunării Generale ONU. Haley a motivat decizia Washingtonului și prin „atenția exagerată și ostilitatea nesfârșită față de Israel”, care „arată limpede că Consiliul este motivat de prejudecăți politice, nu de drepturile omului”.
Premierul israelian Benyamin Netanyahu a salutat gestul Washingtonului.
„Consiliul pentru Drepturile Omului permite abuzurile, absolvindu-i pe răufăcători prin tăcere și condamnându-i în mod fals pe cei care nu au făcut nici un rău”, a spus și Mike Pompeo.
Prima retragere
Creat în 2006, Consiliul pentru Drepturile Omului se reunește de trei ori pe an pentru a examina violările drepturilor omului în lume. Rezoluțiile sale nu sunt obligatorii.
Statele Unite sunt primul membru care se retrage din acest organism. Săptămâna trecută, Consiliul a votat anchetarea crimelor din Gaza și a acuzat Israelul de utilizare a unei forțe excesive, fără a cere și anchetarea actelor de violență ale palestinienilor de la frontieră asupra civililor, care au determinat intervenția forțelor de ordine. Statele Unite și Australia au fost singurele care au votat împotrivă.
Al-Hussein și isteria „separării familiilor”
În ajunul deciziei de marți a Washingtonului, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, criticase aspru politica americană de separare a copiilor de imigranți de părinții lor.
În ultimele zile, o întreagă isterie s-a creat pe marginea acestui fals subiect, alimentat ideologic, Trump fiind calificat drept „monstru”. Trebuie precizat în primul rând că este vorba de imigranți intrați ilegal pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit legii federale, toți adulții prinși că au pătruns ilegal pe teritoriul american sunt inculpați penal și trimiși în fața tribunalelor speciale pentru imigranți, care trebuie să decidă dacă este necesară expulzarea lor.
Toți imigranții ilegali prinși sunt arestați și ținuți în închisorile federale până când instanțele le decid soarta. Aici se produce „separarea familiilor”, deoarece copiii și minorii nu pot fi ținuți în închisori și sunt preluați de instituțiile specializate. În plus, cei care trec ilegal frontiera, cu atât mai mult însoțiți de copii sau minori, știu foarte bine la ce se expun.