Trump este foarte furios pe chinezi. Adică le întinde mâna şi le mulţumeşte, dar cu ce se alege? Cu prietenia Chinei cu Rusia! Unica certitudine care începe să izvorască din haosul improvizaţiei acestei preşedinţii este că i se prevede o evoluţie spre o apropiere între aceste două superputeri. O apropiere de care Trump, dincolo de dosarul nord-coreean, ar trebui să se teamă, şi se teme.
Dacă e adevărat că magnatul triumfă pentru acel 15 la zero încasat de Kim Jong-un (15 sunt membrii Consiliului care au votat în favoarea noilor sancţiuni economice cu scopul de a slăbi şi de a izola Phenianul), este tot la fel de adevărat că surprinzătoarea susţinere a Rusiei şi Chinei arată bazele pentru o înţelegere şi mai ales o posibilă complicitate chiar mai vastă. Surse interne Palatului de Sticlă fac referire că cei doi giganţi, care ar fi putut bloca iniţiativa internaţională, conştienţi de puterea unui veto, admisă celor 5 membri permenenţi (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi SUA) şi-au vorbit mult în ultimele ore, confruntându-se şi coordonându-se, discutând în afara incomodului aliat nord coreean, chiar despre America lui Trump.
Nu e o coincidenţă că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat la summitul Asociaţiei Sud-Est Asiatice (ASEAN), că există în agendă o întâlnire dintre preşedintele său, Vladimir Putin şi omologul chinez Xi Jinping, scrie Il Matino. Cei doi se vor vedea într-o bilaterală peste o lună cu ocazia unui alt summit, acela al Ţărilor în curs de dezvoltare, în provincia Xiamen. Formal vor discuta tocmai de Coreea de Nord. În substanţă, însă, vor evalua o alianţă mult mai structurată.
Se conturează astfel un tablou tripolar în care Statele Unite sunt izolate şi aflate în mâini mai puţin experte. Totul cu posibile repercusiuni asupra echilibrelor siriene şi în general din Orientul Mijlociu. Este, într-o optică mai amplă, că orice pas al lui Trump poate mişca de azi înainte piesele pe eşichierul politicii externe.