Noua strategie de apărare a Pentagonului prezintă o schimbare radicală pentru SUA. După aproape două decenii de concentrare pe amenințarea militanților islamiști și a statelor care nu respectă legile internaționale, Washington decide să se concentreze pe competiția cu marile puteri, Rusia și China.
Noua politică de strategie de apărare a SUA a fost făcută publică vineri și se află în completă opoziție față de ultimul plan de acest fel, schițat în 2014, când Rusia decidea să se implice în războiul civil sirian, relatează POLITICO.
În timp ce strategia din epoca fostului președinte Barrack Obama declara că este nevoie de „păstrarea stabilității strategice” în raport cu Beijing și Moscova, noua strategie face referire directă la cele două mari puteri ca fiind „priorități principale” pentru forțele armate ale SUA.
„Vom continua campania împotriva terorismului în care suntem implicați astăzi, dar competiția dintre marile puteri, nu terorismul, este acum principalul focar al atenției securității naționale a SUA”, a declarat vineri Jim Mattis, secretarul pentru Apărare, citat de POLITICO.
Schimbarea arată o dorință a consilierilor militari ai președintelui de a privi mai departe de starea actuală a conflictelor internaționale. Peste Coreea de Nord, peste așa-zisul Stat Islamic, peste influența iraniană în Orientul Mijlociu se întrevăd adevăratele ținte ale SUA: Rusia și China, potrivit publicației citate.
Noua politică de apărare se separă într-o anumită măsură și de retorica lui Trump, marcată de admirație pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și dubii față de NATO.
Deși Mattis declară că aceasta „nu e o strategie de confruntare”, rezumatul documentului arată mai multe măsuri de înarmare care au legătură directă cu cele două puteri.
Cea mai importantă schimbare o reprezintă modernizarea arsenalului nuclear, pentru descurajarea acțiunilor ofensive ale Chinei și ale Rusiei. În plus, sunt menționate nevoia de consolidare a rețelelor de comunicație împotriva atacurilor fizice și cibernetice și instalarea mai multor sisteme de apărare antibalistice pentru apărarea teritoriului SUA.
Această ultimă mișcare cu siguranță ar crea noi tensiuni, așa cum se poate vedea din reacția agresivă a Rusiei după instalarea a două scuturi antirachetă americane în Japonia, percepută de Kremlin drept un act care ar dezvălui planul american de a crea o rețea de apărare globală împotriva Moscovei.