Trump bagă bățul prin gardul Chinei comuniste

Trump bagă bățul prin gardul Chinei comuniste

Beijing acuză Statele Unite că „interferează violent” în „afacerile sale interne” din Hong Kong

Reacția Chinei vine după votul în Camera Reprezentanților al unui proiect de lege în favoarea protestatarilor pro-democrație din fosta colonie britanică. Denunțând un „complot politic”, China a acuzat SUA că „susține direct” forțele radicale din Hong Kong.

„Solicităm Statelor Unite să înceteze imediat amestecul în afacerile interne din Hong Kong”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, în condițiile în care Beijing-ul se confruntă de patru luni cu proteste fără precedent din partea manifestanților din fosta colonie britanică.

Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat o „Lege privind drepturile omului și democrația în Hong Kong", care amenință cu suspendarea statutului economic special acordat de Washington fostei colonii britanice, scrie AFP

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul, care trebuie să fie discutat în Senat, ar condiţiona menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii apreciate convenabilă în domeniul respectării drepturilor omului din parte autorităţilor din Hong Kong.

El prevede, în mod egal, sancțiuni pentru orice responsabil care ar aboli „libertățile fundamentale” în acest teritoriu care beneficiază de semiautonomie.

Altfel spus, congresmenii au ignorat pe față avertismentul implicit al președintelui chinez Xi Jinping, lansat în urmă cu câteva zile, aflat în vizită în Nepal: „cine se va deda separatismului, indiferent în ce parte a Chinei, va fi tăiat în bucăți și făcut pulbere”.

„Măsuri energice” din partea Beijing-ului

Hong Kong traversează cea mai gravă criză politică după retrocedarea sa către China, în 1997, confruntându-se cu acțiuni violente care denunță un recul al libertăților și cer reforme democratice.

În acest context, Geng Shuang a avertizat că votul din Camera Reprezentanților ar putea avea drept consecințe „măsuri energice” din partea Chinei, fără a le preciza însă.

„SUA au interese importante în Hong Kong. Dacă acest proiect de lege este adoptat definitiv, aceasta va afecta nu doar interesele chineze și relațiile sino-americane, dar va dăuna și intereselor americane”, a lansat Geng.

Premierul din Hong Kong, huiduit în Parlament

Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, a fost obligată, ieri, să-și întrerupă discursul din parlamentul local după ce a fost huiduită de parlamentari, în încercarea de a recâștiga încrederea publică, după mai bine de patru luni de criză politică fără precedent.

Unii parlamentari pro-democrație au proiectat pe peretele din spatele doamnei Lam sloganurile mișcării de protest din stradă.

După ce a eșuat a doua oară să-și țină alocuțiunea, Carrie Lam a părăsit clădirea parlamentului, înconjurată de gărzile de corp.