Trump asigură Siria de ridicarea sancțiunilor dacă relațiile cu Israelul revin la normal

Trump asigură Siria de ridicarea sancțiunilor dacă relațiile cu Israelul revin la normalTrump, forum Riad / sursa foto: captură YouTube

Donald Trump s-a întâlnit miercuri, la Riad, cu președintele interimar al Siriei, Ahmad al-Shareh, căruia i-a solicitat să normalizeze relațiile cu Israelul, în contextul anunțului său privind ridicarea sancțiunilor impuse țării sale, o schimbare semnificativă de politică, conform AFP.

Trump, întâlnire la Riad cu Ahmad al-Shareh

După vizita în Arabia Saudită, președintele american a ajuns în Qatar, unde a anunțat că Qatar Airways a plasat o comandă de 160 de avioane, în valoare de 200 de miliarde de dolari, la Boeing, potrivit timesofisrael.com.

El urmează să se deplaseze joi în Emiratele Arabe Unite, cu excepția cazului în care decide în ultimul moment să meargă în Turcia pentru discuții ruso-ucrainene, o „posibilitate” pe care a menționat-o.

Trump a declarat reporterilor, în avion, că întâlnirea cu președintele sirian a decurs „foarte bine”, descriindu-l pe al-Shareh ca un „bărbat tânăr, atrăgător și dur”.

Această caracterizare este surprinzătoare, având în vedere că al-Shareh a fost cândva pe lista jihadiștilor căutați de Statele Unite și a devenit președinte interimar după răsturnarea lui Bashar al-Assad, în fruntea unei coaliții de forțe islamiste, în decembrie.

Posibilă ridicare a sancțiunilor pentru Siria

Trump a asigurat că liderul sirian este dispus să răspundă cererii sale de normalizare a relațiilor cu Israelul, cu care Siria se află oficial în război din 1948. Întrebat despre acest subiect, președintele american a afirmat: „I-am spus, sper că vă veți alătura (Acordurilor Abraham, n.r.) după ce vă veți rezolva situația, iar el a spus 'da'. Dar au mult de lucru”, referindu-se la acordurile prin care mai multe țări arabe au recunoscut Israelul în 2020.

În Siria, vestea despre posibila ridicare a sancțiunilor a generat manifestații spontane de bucurie. Zain al-Jabali, un antreprenor de 54 de ani din Alep, a declarat: „Acest lucru va stimula economia și va încuraja oamenii să se întoarcă”.

Întâlnirea, prima de acest fel în ultimii 25 de ani, a durat aproape 30 de minute și a avut loc în prezența prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salmane, și a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a participat virtual.

De asemenea, Trump a cerut Damascului să expulzeze membrii grupărilor armate palestiniene și să își asume „responsabilitatea” pentru închisorile care dețin membri ai grupării jihadiste Statul Islamic, gestionate în prezent de forțele kurde.

Trump, Riad

Trump, Riad / sursa foto: captură YouTube

Diplomații sirieni au descris întâlnirea ca fiind „istorică”, fără a menționa relațiile cu Israelul. Trump a surprins marți anunțând că va „ordona încetarea sancțiunilor” pentru a oferi Siriei „o șansă la măreție”. Țara este supusă sancțiunilor internaționale din 1979, acestea fiind înăsprite după reprimarea protestelor pro-democrație din 2011.

Întâlnirea dintre Trump și al-Shareh, deagreată de Israel

Întâlnirea dintre Trump și al-Shareh a avut loc în ciuda reticenței Israelului, un aliat ferm al Statelor Unite, care efectuează frecvent atacuri în Siria pentru a preveni ca armele regimului înlăturat să ajungă în mâinile noilor autorități, considerate ostile.

Referitor la discuțiile indirecte despre programul nuclear iranian dintre Teheran și Washington, Trump a declarat că are „sentimentul că lucrurile vor ieși bine” și a subliniat necesitatea aplicării stricte a sancțiunilor americane împotriva Iranului.

La Doha, Trump a fost primit cu onoruri, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, întâmpinându-l la aeroport, iar avionul prezidențial american a fost escortat de avioane de luptă qatareze.

Convoiul lui Trump a fost precedat de Cybertrucks Tesla, în culorile forțelor de securitate qatariote, o referire la proprietarul mărcii și aliatul său, Elon Musk.

Într-un prim schimb de replici cu liderul qatarian, Trump a lăudat „marmura perfectă” a palatului în care a fost primit și a subliniat „prietenia” cu gazda sa, care l-a descris ca un „om al păcii”.

Cu toate acestea, vizita la Doha a fost umbrită de un scandal politic, opoziția democrată din Statele Unite acuzându-l pe miliardar că a acceptat „cea mai mare mită străină din istoria recentă”, referindu-se la un Boeing 747-8 oferit de familia regală din Qatar pentru a înlocui, cel puțin temporar, avionul său oficial, pe care să-l utilizeze după încheierea mandatului său.