Statele Unite ale Americii și-au oficializat intenția de retragere din acordul climatic de la Paris, determinând reacții de consternare
„Astăzi, Statele Unite încep procesul de retragere din acordul de la Paris, iar în conformitate cu condițiile acordului, Statele Unite au transmis o notificare oficială a retragerii sale către Organizația Națiunilor Unite. Retragerea va deveni efectivă la un an după notificare ", a declarat șeful diplomației americane, Mike Pompeo.
Notificarea ONU de către SUA, care nu putea interveni mai devreme din cauza unei clauze înscrise în text, presupune un termen de un an înainte ca Washingtonul să poată ieşi efectiv din Acord.
Prin urmare, SUA nu vor părăsi acordul mai devreme de 4 noiembrie 2020, a doua zi după viitoarele alegeri în Statele Unite, unde Donald Trump intenționează să câștige un al doilea mandat, scrie AFP. SUA sunt singura țară care s-au dezangajat de textul acordului semnat de 197 de țări, inclusiv de Coreea de Nord.
"A venit momentul să părăsim acordul de la Paris", a declarat președintele american la 1 iunie 2017, adăugând: "Am fost ales să reprezint oamenii din Pittsburgh, nu din Paris".
China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, și Franța au reacționat imediat după anunțul SUA.
„Sperăm că Statele Unite vor arăta mai multă responsabilitate și vor contribui mai mult la procesul de cooperare multilaterală, în loc să adauge energie negativă", a declarat marți un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Geng Shuang, care a „deplâns” măsura luată de americani.
„Schimbările climatice sunt o provocare comună pentru întreaga umanitate, toți membrii comunității internaționale trebuie să coopereze mână în mână”, a adăugat oficialul chinez.
Franța a declarat că „regretă” decizia SUA. „Acest lucru face și mai necesar parteneriatul franco-chinez cu privire la climă și biodiversitate", a declarat președinția franceză, în timp ce Emmanuel Macron a început marți, la Shanghai, a doua zi a vizitei sale de stat în China.
Conservatorii americani au salutat decizia retragerii SUA din respectivul acord.
Dar președintele camerei inferioare a Congresului, democrata Nancy Pelosi, a văzut în această retragere „o nouă decizie anti-știință (...) care vinde viitorul planetei noastre și al copiilor noștri”.
Decizia SUA „este legată de o viziune învechită care datează din secolul precedent, când se credea că acțiunile climatice sunt costisitoare și ar distruge locurile de muncă”, a spus Andrew Steer, președintele Institutului Mondial al Resurselor.
Motivul oficial al retragerii este faptul că Washingtonul consideră că acordul este injust pentru Statele Unite, deși filosofia textului este că țările își stabilesc în mod liber țintele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În declarația sa, Mike Pompeo a invocat „povara economică nedreaptă impusă lucrătorilor, întreprinderilor și contribuabililor din SUA”.
Donald Trump va putea argumenta reprezentanții săi că și-a respectat promisiunea.
Însă opoziția democratică, ONG-urile și experții s-au ofuscat pentru „egoismul” celui de-al doilea cel mai mare emițător de gaze de seră din lume, în timp ce China rămâne angajată în acordul climatic.
Partidul Democrat a denunțat o „insultă adresată umanității”.
„Este rușinos", a declarat Joe Biden, posibilul rival al lui Trump pentru alegerile prezidențiale din 2020. "Aceasta nu este altceva decât realizarea unei promisiuni de campanie cinică și nebunească, cu scopul exclusiv de a obține favorizarea industriei de combustibili fosili", a declarat senatorul democrat Patrick Leahy.